03. okt 2020.

Umrla novinarka koja se zapalila ispred policijske stanice

Ruska novinarka Irina Slavina zapalila se ispred lokalne stanice policije u gradu Niži Novgorod dan nakon što joj je policija pretražila stan.

Pre očajničkog čina, Slavina, koja je preminula od opekotina, postavila je na Fejsbuku poruku: “Tražim od vas da krivite Rusku federaciju za moju smrt”.

Slavina je glavna i odgovorna urednica Koza Presa, malog lokalnog medija koji se reklamira kao medij “bez cenzure i bez naredbi ‘odozgo’”.

Dan pred smrt, Salina je napisala na Fejsbuku da su joj policijski inspektori pretražili stan u potrazi za “brošurama, lifletima i računima” opozicione grupe Otvorena Rusija koju finansira kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski.

Prema njenim rečima, policija je zaplenila njene beležnice, laptop i druge uređaje, kao i ćerkin laptop i mobilni telefon njenog supruga.

Ruska opozicija navodi da je Slavina bila pod pritiskom vlasti zbog svojih aktivnosti.

“Proteklih godina bezbednosni zvaničnici su je stalno progonili zbog njenih aktivnosti”, rekao je opozicionar Dmitri Gudkov.  “Užasna smrt”, naveo je glavni ruski opozicionar Aleksej Navalni. “Izmislili su lažnu optužnicu protiv nje. I to je dovelo do ovoga”, dodao je on.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend