07. feb 2019.

Zašto paparaci sve više tuže poznate ličnosti

Poznate ličnosti i paparaci fotografi, naravno, imaju veoma loš odnos, ali je on u poslednje vreme dodatno zakomplikovan. Zvezde se već duže vreme žale na paparace, koji vrebaju iza žbunja i vise sa bandere kako bi ih uhvatili bez šminke. Ipak, u poslednje vreme je dosta i žalbi sa druge strane. Protiv nekoliko poznatih ličnosti, među kojima su Dženifer Lopez i manekenka Điđi Hadid, podnete su tužbe zato što su na društvene mreže okačile fotografije na kojima su one, a koje je napravio neki paparaco.

Šta se tu tačno dešava?

Ljudi obično pomisle da fotografiju na kojoj su mogu da koriste koliko god žele.

Međutim, prema zakonu, fotograf je taj koji ima autorska prava na nju, ukoliko prava ne prebaci na treću stranu poput svog poslodavca.

To znači da vlasništvo nad fotografijama paparaca nemaju osobe koje se nalaze na njima, nego osoba koja je pritisnula dugme na aparatu.

Nil Čaterdži, američki advokat koji se bavi sukobima oko autorskih prava, kaže da su društvene mreže stvorile dosta zbrke na tom polju.

Kako kaže, veliki problem nastaje time što je zbog šerova i retvitova teško kontrolisati šta se radi sa nekom fotografijom.

Foto agencije tako navode da nije pošteno da njihove fotografije bez dozvole završe na društvenim mrežama, što znači i milionima pratilaca.

Neki su čak podneli tužbe u kojima traže novčanu kompenzaciju.

Ulozi su dodatno povećani kad se ima u vidu da pojedini influenseri zarađuju i do milion dolara po postu za ono što objave na Instagramu.

Kardašijanovi

Kloi Kardašijan je bila među prvim osobama koja je imala takav problem.

Tužili su je 2017. nakon što je na Instagram, pred milione pratilaca, postavila fotografiju sebe ispred restorana u Majamiju.

Ekspoužr fotos, agencija iz Velike Britanije, tražila je odštetu od više od 175.000 dolara.

Kako su naveli, list Dejli mejl je imao ekskluzivno pravo na tu fotografiju, koji je Kloi upotrebila bez dozvole, dok je potpis fotografije obrisan.

To, istakli su, predstavlja „namerno i zlonamerno“ kršenje autorskih prava.

Kardašijan je na kraju obrisala spornu fotografiju, a obe strane su naredne godine odustale od spora.

Međutim, svetska zvezda je priznala da je pitanje sve veći problem za nju i njene sestre.

Na Tviteru je navela da bi zato kačenje fotografija sa nekih događaja moglo duže da potraje, jer prvo mora da traži dozvolu za fotografiju.

„Moram da tražim dozvolu za fotografiju na kojoj sam ja, što me užasno nervira“, napisala je u odgovoru jednom fanu.

„Mogu da me bez problema uznemiravaju, prate i fotografišu, a ja na kraju čak ne smem da koristim tu fotografiju“, dodala je.

Pritom, nisu samo poznati na meti.

Niz takozvanih „fan naloga“, na koje ljubitelji neke osobe kače njene fotografije, ima problem zbog autorskih prava.

Ljubitelji Karadšijanovih su se žalili zbog toga prošle godine, na šta je Kim odgovorila da porodica razmatra da angažuje svoje fotografe, kako bi prevazišli problem.

„To je jedna od onih stvari koje vređaju zdrav razum“, kaže Čaterdži o autorskim pravima.

„Neko te uznemirava i fotografiše te, a tebi se svidi ta fotografija i želiš da je iskoristiš – nakon što su zaradili na tome što su te uznemiravali – a sada mogu i da te tuže zbog toga?“

Kako poznati da se brane?

Zvezda američke NFL lige Odel Bekam Mlađi takođe je deo jedne pravne bitke sa paparaci fotografima.

Igrač, koji ima više od 12 miliona pratilaca na Instagramu, optužio je prošle godine jednu agenciju za iznudu.

Oni su od njega tražili 40.000 dolara zbog fotografije koju je podelio.

Kako se navodi, branio se „pravom na publicitet“ – prema zakonu nekih saveznih država osoba zadržava pravo da kontroliše kako se njihovo ime koristi u komercijalne svrhe.

Ta odbrana je korišćena i ranije.

Glumica Ketrin Hejgl tužila je američki lanac prodavnica zato što su na društvenim mrežama kao promociju koristili fotografiju na kojoj je ona sa njihovim kesama.

Slučaj je kasnije obustavljen, post je obrisan, a određena suma je uplaćena u humanitarne svrhe.

Međutim, kao što Čaterdži ističe, odbrana od autorskih prava paparaci fotografija i dalje ostaje složeno i neistraženo polje.

Većina tužbi protiv poznatih ličnosti je obustavljena ili je napravljen dogovor o vansudskom poravnanju pre nego što je sud doneo odluku.

„Videćete ljude koji nude pomirenje za 10.000 ili 20.000 dolara.

„To deluje kao mnogo novca, ali u kontekstu pravne odštete i nije tako mnogo – naročito za te ljude.

„Biće potrebno neko poput Kardašijanovih, koji imaju baš mnogo novca, ali i druge komercijalne koristi, da počne rasprava o tom pitanju“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend