19. nov 2023.

Zbog pronacističkog sadržaja: Poznate kompanije prestaju da se reklamiraju na X

Oglašivači napuštaju društvenu mrežu X (Tviter) jer su zabrinuti da bi njihove reklame mogle da se pojave pored pronacističkog sadržaja i govora mržnje na toj platformi.

Ovo je usledilo nakon što je vlasnik, američki milijarder Ilon Mask, dobio kritike, čak i od Bele kuće, da raspiruje antisemitizam, prenosi AP.

Kompanija „IBM“ ove nedelje je prestala da se reklamira na X, nakon izveštaja da se njihova reklama pojavila pored materijala koji veliča naciste.

Liberalna advokatska grupa „Media metrs“ navela je u četvrtak da su reklame „Epla“, „Orakla“, mreže „NBC Univerzal Bravo“ i „Komkast“ takođe postavljene uz antisemitski materijal na mreži X.

„IBM ima nultu toleranciju na govor mržnje i diskriminaciju, pa smo momentalno suspendovali naše reklamiranje na X, dok istražujemo okolnosti ove apsolutno neprihvatljive situacije“, saopštila je kompanija.

„Epl“, „Orakl“, „NBC Univerzal“ i „Komkast“ nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar o njihovim narednim koracima.

Evropska komisija je u petak, takođe, navela da će pauzirati reklamiranje na X i ostalim društvenim platformama, zbog povećanja govora mržnje.

U petak su i „Dizni“, „Lajonsgejt“ i Paramaunt global“ takođe poručili da prekidaju ili pauziraju reklamiranje na X.

Bela kuća osudila je u petak Maska zbog, kako je navedeno, „ponavljanja gnusnih antisemitskih laži“ na X i poručila da je reč o „užasnom promovisanju antisemitske i rasističke mržnje“, suprotne vrednostima za koje se Amerikanci zalažu.

Mask je ranije ove nedelje izazvao oštre reakcije objavljujući tvitove u kojima je odgovorio na poruke drugog korisnika, koji je lažno optužio Jevreje da navodno „šire mržnju prema belcima“, preneo je Glas Amerike.

Mask je konkretno na tu objavu odgovorio rečima: „Vi zapravo govorite istinu“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend