08. feb 2021.

“Cilj je da se više ne emituje N1 i Nova i to se ne krije”

Profesorka Pravnog fakulteta u penziji Vesna Rakić Vodinelić rekla je večeras da je cilj ugovora između Telekom i Telenora da se uništi SBB, da to jasno stoji, da je zapisano i da je to interno uputstvo o kome govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "To uopšte nije tržišna utakmica i to nema nikakve veze sa tim", rekla je ona.

Snimak ekrana, Nova S

Rakić Vodinelić je podsetila da je predsednik Vučić danas izjavio da se taj deo, u kome stoji da treba uništiti SBB da se ne bi proizvodili programi N1 i Nova TV, nalazi u internom uputstvu koje je dao Telekom i da to nije deo obavezujućeg ugovora.

“To nije nikakvo interno uputstvo, to je jedna vrlo jasna kauza ili osnov za zaključenje ugovora. Kada vi zaključujete ugovor vi ga zaključujete sa određenim ciljem, kada primate na sebe ugovorne obaveze vi imate određenu pobudu, a ovde je pobuda potpuno jasna, nema spora, vrlo retko ćete u obligacionom pravu videti tako jasnu kauzu za zaključenje ugovora. Ona uopšte ne mora da bude deo ugovora, a ako je kauza nedopuštena ugovor je ništavan”, objasnila je profesorka Pravnog fakulteta u penziji.

Na pitanje Olje Bećković šta je ovde nedopušteno, Rakić Vodinelić je istakla da je cilj tog ugovora da se uništi SBB – to jasno stoji, to je zapisano i to je to interno uputstvo o kome govori predsednik.

Na konstataciju “da je to samo jezik”, kako kaže Vučić, ona rekla da je “predsednik završio prava, između ostalog i kod mene, i u tom jeziku se krije kauza za zaključenje ugovora”.

“Zamislite ugovor koji zaključuju dvoje da bi uništili trećeg, a pritom to zaključenje ugovora znači monopolski položaj i ne samo monopolski položaj nego i emitovanje medijskih sadržaja i to preko jednog državnog preduzeća”, rekla je Rakić Vodinelić, podsećajući da je kod nas zabranjeno da država bude vlasnik medija.

Naravno, dodala je ona, država neće biti zvanični vlasnik, ali ako čitate pažljivo izveštaj na KRIK-u o tome kako BIA plasira svoje izveštaje onda ćete videti da je recimo taj i taj, nekakav osumnjičeni, “neformalni vlasnik nekog kafića”, e tako će i država biti neformalni vlasnik ogromnog dela medija ovde, a ne sme biti uopšte vlasnik.

Na taj način će se, kako kaže, uspostaviti i medijski monopol što je suprotno slobodi medija i krajnji cil je da prestane da se emituje N1 i Nova i to se uopšte ne krije.

Na pitanje kako se došlo dotle da Vučić nema nikakav problem da napiše “uništiti” kako stoji u ugovoru Telekoma i Telenora, Rakić Vodinelić je rekla da je to zato što se u našoj zemlji Ustav i zakoni smatraju “praznoslovljem”.

“Nešto je tu napisano, a na mene da se to primeni, pa taman posla pa ja sam blizak ovima iz vrha vlasti”, istakla je ona.

Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović ukazala je da postoji još jedan problem ukoliko se Telekom i Telenor nakon kablovske televizije okrenu telefoniji.

“Vi onda dobijate kartel koji će Komisija za zaštitu konkurencije ostaviti u fioci”  rekla je ona i upitala šta će onda da se desi.

Desiće se, kako kaže, kartel zbog kojeg bi svi u SAD, koji su ga kreirali, otišli u zatvor.

“A ovde će umesto u zatvor svi otići na visoka mesta, a mi koji smo o tome pričali završićemo tamo gde nikako ne bi želeli da završimo”, rekla je ona.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend