27. jan 2020.

Godfri pita Brnabić: Zar nije bolje da se N1 emituje što većem broju gledalaca?

Premijerka Srbije Ana Brnabić smatra da se u sukobu Telekoma Srbija i United Grupe radi isključivo o poslovnom pitanju i komercijalnom ugovoru dve strane, ali i dodaje da je to "politička kampanja N1" dok ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri misli da se u ovom slučaju ne uzimaju u obzir kontekst i pripreme za izbornu kampanju.

„Čuli smo i rekao bih opravdane kritike EU, a i sami smo ukazali na neke probleme u vezi sa medijskom slikom“, rekao je Godfri, gostujući sa Brnabić zajedno u emisiji na Pinku i upitao premijerku: „Zar ne bi bilo bolje da N1 emituje svoj program većem broju gledalaca? Priznajem da ne pratim taj komercijalni spor, ali čini mi se da bi bilo u interesu Srbije da ima što širu publiku za sve medije“.

Ana Brnabić kaže da se sa tim slaže i da joj zato nije jasno zašto United media, kako kaže, nije prihvatila ponudu Telekoma da produže ugovor na još dva ili tri meseca, dok traju razgovori.

Ja sam strani diplomata u Srbiji i čast mi je da budem ovde, postoje granice šta bih mogao i šta ne bi trebalo, objasnio je Godfri u emisiji Hit tvit televizije Pink. „Neću se upuštati u komercijalni spor ako se o tome radi, niti da govorim političkim strankama“, naglasio je ambasador SAD, i dodao da savetuje da se stvori najbolja medijska klima.

Premijerka Brnabić je ipak ocenila da je N1 „sve predstavila kao političko pitanje i političku kampanju“. „U ovom trenutku ako mene pitate, od svih političkih stranaka koje su opoziciono nastrojene, ne slažu se sa nama, sa vladajućom koalicijom, najbolju kampanju vodi televizija N1. Za mene je TV N1 zaista u ovoj kampanji postala politička stranka, koja ima dosta dobar ugao iz kojeg plasira svoju kampanju“, rekla je Ana Brnabić.

Podsećajući na konferenciju za novinare Telekoma Srbija, Brnabić je pokazala dokument kojim je, kako tvrdi, United grupa zabranila emitovanje N1 na operatoru Supernova, 16. januara.

Brnabić tvrdi da je United grupi Vladimir Lučić iz Telekoma ponudio produženje ugovora na dva do tri meseca dok traju razgovori. Premijerka takođe tvrdi da je Telekom prihvatio cenu, ali ne i, kako je rekla, „zabranu da šire mrežu“.

Ona je navela da je zatim krenula „par ekselans politička kampanja“. „Ne znam da li je politička kampanja od strane jednog medija ili da li se medij koristi da natera drugu kompaniju da prihvati bilo koje uslove, dakle klasična ucena da Telekom prihvati bilo koje uslove… Ako ne prihvati – reći ćemo da je cenzura“, navela je Brnabić, dodajući da je to nedopustivo. Ona kaže da je razgovarala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o svemu i najavila da će se obratiti evropskim institucijama.

Ovo je komercijalna stvar, a ako nije politička, već komercijalna evo ja bih pozvala United grupu da se dogovori, da razgovaraju o ugovoru pod istim uslovima ili kakve god već oni žele uslove – da dozvole da se kanali dalje emituju na Supernovi, rekla je Brnabić. Onda je navela da je ovo politička stvar i da je besmisleno pričati da je bilo šta drugo. „Ovo je stvar koju je United media, po mom mišljenju,  napravila samo da bi imali političku kampanju. Znate zašto? Zato što se ovde uopšte ne radi o N1. Komercijalna rasprava United Media i Telekoma je o Sportklub kanalima, ne o N1. N1 je na Supernovi, ako se ne varam, 36. ili 38. televizija po gledanosti. Ne postoji nikakav interes ni politički ni nikakav drugi da neko ukine N1. To bi bilo potpuno glupo. Zašto bi ukidali nešto što je na 38. mestu po gledanosti… Ali Sportklub je jako gledan i Telekomu je to jako važno. I apsolutno se ne radi o bilo kakvoj političkoj priči. Uspeli su da naprave političku kampanju pred izbore i u tome su pokazali da su zaista dosta sposobniji od najvećeg dela naše opozicije“, navela je premijerka.

Ambasador Godfri je podsetio da su i OEBS, SAD i EU naglasili nedostatke u medijskom okruženju u Srbiji.

„To se može značajno unaprediti i ništa neće pomoći ako se nekoliko medijskih kuća proglase kao neprijatelji vaše stranke i države. Nije fer da se to tako kaže“, rekao je Godfri, na šta je Brnabić uzvratila da nikoga nije nazvala neprijateljem.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend