28. jan 2021.

Grupacija PPF: Planovi Telenora u Srbiji za saradnju sa Telekomom nemaju za cilj gušenje slobode medija

Grupacija PPF najbogatijeg Čeha, Petra Kelnera odbila je danas da planovi njenog Telenora u Srbiji za saradnju sa srpskim Telekomom imaju za cilj gušenje slobode medija u Srbiji a takve optužbe označene su kao klevete.

„Širenje kleveta kao način konkurentske borbe odbijamo iz principa. Telenor ne pregovara ni o kakvom sporazumu koji bi kao posledicu imao ograničenja medija u Srbiji. Nije istina da Telenor planira da preuzme infrastrukturu srpskog Telekoma a sigurno nije istina da njegovi poslovni planovi treba da ugroze slobodu medija u Srbiji“, reagovala je danas za češku novinsku agenciju ČTK portparol PPF Klara Zavadilova.

Češki mediji javljaju danas o optužbama u Srbiji da plan saradnje Telenora u vlasništvu Kelnera i Telekoma kao srpske državne kompanije u stvari ima za cilj da smanji udeo SBB na tržištu kablovskih televizija i spreči ga tako da finansira televizije N1 i Nova S koje su u Srbiji zajedno sa dnevnim listom Danas poslednji glasovi koji kritikuju u Srbiji vlasti i predsednika Aleksandra Vučića.

Telenor je, kako prenose i češki mediji, optužbe odbio s tim da uvek nastoji da proširi ponudu i da će uvek postupati u skladu sa srpskim zakonima.

Češki on-lajn list Aktualne.cz podseća medjutim danas na aferu iz decembra, kada je u javnost procurelo da je češki tajkun Kelner putovao na sastanak sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom, a prema saznanjima slovenačkog portala Necenzurirano.si, sa Janšom je razgovarao o medijima čiji je Kelner vlasnik u Sloveniji a koja često kritikuju vladu, a sami novinari bili su meta Janšinih napada.

Medijske aktivnosti Kelnerove PPF izvale su bojazni i prošle godine, kada je preuzeo CME, inače vlasnika češke privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom TV Nova i ukupno preko 30 tv stanica sa preko 45 miliona gledalaca u postkomunističkoj Evropi.

Reporteri bez granica, Evropski centar za medije i slobodu štampe, Evropska federacija novinara, Medjunarodni medijski institut uputili su krajem oktobra prošle godine otvoreno pismo Kelneru i njegovoj PPF u kojem su zatražili da se javno obaveže da će poštovati slobodu govora i nezavisnost redakcija u medijima koje je kupio bez obzira na političke ili ekonomske pritiske.

Bojazni novinarskih organizacija a i čeških analitičara izazvala je izmedju ostalog i izjava jednog direktora u PPF, Vladimira Mlinarža da, kako je kazao u intervjuu češkom javnom tv servisu ČT24, svako ko kupi imovinu, uključujući tu i medije i plati za to veliki novac ima pravo da sam njime raspolaže.

U otvorenom pismu novinarskih organizacija zatraženo je i da novi vlasnici češke tv Nova i nekoliko desetina tv stanica u regionu u kome su nezavisni mediji u poslednje vreme pod pojačanim pritiskom obavežu da bez obzira na druga ulaganja PPF omoguće redakcijama slobodu kritike kineskih političara ili strana ulaganja u svojim zemljama.

Kina je pomenuta poimence jer je Kelnerov projekt plaćanja robe na rate, Houm Kredit, koji posluje i na kineskom tržištu prema saznanjima čeških medija preko jedne PR agencije koju je Houm Kredit plaćao pokušavao da utiče na češko društvo u kampanji ulepšavanja imidža Kine.

Medijske organizacije upozorile su da će i dalje pomno pratiti i kontrolisati slobodu i nezavisnost medija u vlasništvu PPF.

„PPF je kupila CME sa namerom da dalje razvija mrežu komercijalnih televizija koje donose profit. Želi da nudi gledaocima kvalitetnu televiziju, ne samo zabavu već i originalnu domaću produkciju. Naravno, i informativni program zasnovan na novinarskoj profesionalnosti, redakcijskoj nezavisnosti i atraktivnosti sadržaja“, odgovorila je na otvoreno pismo Kelnerova grupacija PPF.

1 komentar za: “Grupacija PPF: Planovi Telenora u Srbiji za saradnju sa Telekomom nemaju za cilj gušenje slobode medija

  1. Marko

    Nisam znao za tog Petra Kelnera. Kako uopste neko ko je kelner,moze toliko da se obogati!? Gde je kelnerisao?

    28. јан 2021. at 21:59

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend