12. feb 2018.

KKR i recept za smirivanje medija: Pokušaj da se taktika sa Blicom primeni na TV N1?

Kakve veze sa programom TV N1 može da ima tajnoviti sastanak visokog zvaničnika kompanije KKR sa premijerkom Anom Brnabić i Suzanom Vasiljević, savetnicom predsednika Aleksandra Vučića?

Da li će se održati uređivačka politika Jugoslava Ćosića? (Foto: N1 TV)

Ovih dana u Srbiji je boravio jedan visoki zvaničnik – a nije Dejvid CIA Petreus – multinacionalne kompanije Kohlberg Kravis Roberts & Co, kod nas i u svetu poznatije kao KKR. Preciznije, dotični radi u KKR Global Institute (KGI), ali to i nije od neke presudne važnosti za nas u Srbiji gde se KKR uglavnom poistovećuje sa kablovskim operaterom SBB, ali još i više sa Televizijom N1.

Nekako u drugom planu je činjenica da je reč o investicionom fondu čiji se obrt meri milijardama dolara i koji planira, očigledno, mnogo ozbiljnije poslovne investicije od kupovine kablovskog operatera i finansiranja jedne ugledne televizijske kuće, jedine u ovom trenutku koja, bar što se tiče elektronskih medija, ima jasan kritički stav prema aktuelnoj vlasti.

Vest je, zapravo, da se službenik KGI, daleko od očiju javnosti sastao sa Anom Brnabić, predsednicom Vlade, i Suzanom Vasiljević, savetnicom za medije Aleksandra Vučića, a potom i sa Kajlom Skotom, američkim ambasadorom u Beogradu.

Na sastanak Borda, održan u Luksemburgu, Jugoslav Ćosić otišao kao prvi čovek N1, ali bilo je sasvim neizvesno da li će se s tim zvanjem i vratiti u Beograd. Već mu je bila pripremljena i zamena, osoba poznata u novinarskim krugovima kao specijalista za eutanaziju previše radikalnih TV postaja

O čemu se razgovaralo, ostaje da se nagađa, kao i o spekulacijama da se vode ozbiljni pregovori između KKR i Adria media grupe Aleksandra Rodića ili da je ova američka kompanija pokušala da preko bugarskog investicionog fondu River Stiks kapital preuzme 85% udela u Telenor banci.

Uprkos izjavi Ingeborg Ofsthus, generalne direktorke Telenora u Srbiji i predsednice Upravnog odbora Telenor banke, da je „strateško partnerstvo sa fondom River Stiks kapital važan korak u razvijanju poslovanja Telenor banke“, NBS nije odobrila akviziciju jer, navodno, potencijalni investitor ne ispunjava potrebne uslove koje propisuju naši pozitivno-pravni propisi.

Nije saopšteno o kakvoj se tačno povredi propisa ili neispunjenosti uslova radi, ali je prvi čovek River Stiks kapitala Elvin Guri, bugarski biznismen albanskog porekla, odbacio tvrdnje o povezanosti Bugara i KKR.

Kako je to izgledalo u Blicu

No, da se vratimo tajnovitim razgovorima u Beogradu. O čemu su hipotetički mogle da razgovaraju premijerka i Vasiljevićeva sa predstavnikom KGI (KKR)?

Za odgovor bismo morali da se vratimo u ne tako daleku prošlost.

Nakon preuzimanja vlasti SNS od demokrata, prisetićete se, prvi čovek Blica je još uvek bio Veselin Simonović, a uređivačka politika bila je najbliža onoj koju sada forsira Jugoslav Ćosić na TV N1. Dakle, bespoštedna kritika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke.

To je potrajalo nekoliko meseci, a uporedo su se odvijale dve sinhronizovane akcije: direktna Vučićeva kritika Blica, tabloidna haranga protiv Simonovića, plus TV Pink (takozvani gold paket), sa jedne, i poslovni pritisak oglašivača, sa druge strane.

Vlasnici Ringier Axel Springer su najpre javno podržali Veselina, zatim neko vreme ćutali, a potom, kad su uvideli da je vrag odneo šalu, odnosno da Blic počinje da pravi gubitke, seli u avion i doputovali u Beograd.

Službenik KGI se, daleko od očiju javnosti sastao sa Anom Brnabić, predsednicom Vlade, i Suzanom Vasiljević, savetnicom za medije Aleksandra Vučića, a potom i sa Kajlom Skotom, američkim ambasadorom u Beogradu

S kim su razgovarali, sada i nije važno, ali deal je postignut. U Blic stiže Svetomir Marjanović, sada savetnik potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović, preuzima praktično kormilo uz tri pravila:

a) nema direktnih napada na Vučića, ostali su „slobodne mete“,

b) ne dovodi se u pitanje politika prema Kosovu,

c) podrška evropskom putu Srbije, šta god to značilo.

Memorandum o razumevanju je obuhvatao i da Veselin Simović, uz adekvatnu apanažu, dobije u redakciji zvanje „počasnog konzula Nikaragve“.

Zauzvrat, Blicu se vraćaju oglašivači, čitaj pare, pre svega preko (para)državnih firmi i same države.

I tako je Blic postao, kako cinici kažu – Bljuc, ali su i u centrali i Jelena Drakulić, koja postaje ključna figura investicije Ringier Axel Sringera u Beogradu, bili više nego zadovoljni.

Luksemburška iskušenja Jugoslava Ćosića

Ova digresija je važna zbog toga što se, sva je prilika, u ovom trenutku događa nešto slično i sa TV N1. Zapravo, scenario za ovakav ili bar sličan rasplet bio je već pripremljen prošlog leta.

Predigra, mislim na „gold paket“, bila je već u punom zamahu, tako da je na sastanak Borda, održan u Luksemburgu, Jugoslav Ćosić otišao kao prvi čovek N1, ali bilo je sasvim neizvesno da li će se s tim zvanjem i vratiti u Beograd.

Već mu je bila pripremljena i zamena, osoba poznata u novinarskim krugovima kao specijalista za eutanaziju previše radikalnih TV postaja.

Šta se dešavalo u Luksemburgu znaju samo učesnici, ali zdravorazumskim zaključivanjem moglo bi se doći do stava da je još bilo rano za ovakav ustupak Aleksandru Vučiću.

Međunarodne izdavačke korporacije, od WAC-a, RAS-a do KKR-a, imaju samo jedan parametar uspešnosti uređivačke politike – dobit. Ako to znači dogovor sa državom ili vlašću, onda će biti postignut i takav deal, bez ikakve griže savesti

Šta to praktično znači?

Međunarodne izdavačke korporacije, počevši od WAC-a, RAS-a do KKR-a, imaju samo jedan parametar uspešnosti uređivačke politike – dobit.

Ako to znači dogovor sa državom ili vlašću, onda će biti postignut i takav deal, bez ikakve griže savesti.

KKR je vrlo ozbiljan i bogat investicioni fond koji je već izdvojio određena sredstva za plasman u Srbiju. Licitira se raznim milionima i bilionima, ali to je za nas medijske poslenike i konzumente manje važno.

Ono što nas, međutim, i te kako interesuje jeste da li ćemo uskoro gledati drugačiju, umiveniju N1?

Plašim se da na odgovor nećemo dugo čekati.

15 komentara za: “KKR i recept za smirivanje medija: Pokušaj da se taktika sa Blicom primeni na TV N1?

 1. marv

  zao mi je ali ne previse ionako nisu objektivni medij nego samo teraju na neku svoju stranu za koju misle da ce im se na kraju isplatiti

  12. феб 2018. at 19:15
 2. Drakče

  Neće valjati… Ukinute nam jedinu normalnu TV. Blic sam kupovao dok nije postao Kurir, a od tada ne čitam dnevnu štampu. B92, pokoj mu duši, sam i gledao i slušao. Ako ode i N1 definitivno neću više gledati TV.

  12. феб 2018. at 20:41
 3. Megre

  Nekad stvari mogu biti očigledne a nekad, samo počnete da osećate u vazduhu da se nešto događa. To nešto se ovim informacijama potvrdilo. Nije, dakle, slučajno izvisio Radulović, Minja postala pristrasna a Jugoslav nervozno reagovao („…neće mi opozicija uređivati tv…“ dakle oni drugi će, a možda bez Jugoslava

  12. феб 2018. at 21:40
 4. lola

  Ako nije biznis onda je shoubiznis!

  12. феб 2018. at 23:02
 5. Bojan

  Danas se čudimo što se uspeh novinara meri po ostvarenoj dobiti, a sutra ćemo se čuditi kako to da lobiranje tajkuna postane poželjno ponašenje u izbornoj kampanji (i generalno u vlasi uopšte).

  Nije to nikakvo čudo već samo razvojni put jednog sistema koji stremi uređenju kao što je SAD.

  13. феб 2018. at 10:38
 6. zare

  N1 je televizija koja ne poziva u studio stranke koje kritikuju bivšu vlast što je pokazatelj da prećutno štite aktuelnu SNS vlast – režim.

  13. феб 2018. at 11:40
 7. Lazar

  Ovo je vec vidjeno vise puta u Srbiji,sta reci gledanost N1 ce sigurno opasti ali gradjani Srbije ce placati penale gazdi iz budzeta !Toliko o nezavisnom novinarstu,svet je izgubio odavno ovu profesiju i svakim mesecem,godinom sve ce biti gore i gore ,moj narode !!

  13. феб 2018. at 12:12
 8. svetlanast.

  Ma kolko nas sve ovo bolelo i pristojnu, lepo vaspitanu, bez lazi i prevara Srbiju OCEKIVALI, sve smo blizi odluci da OVI /Vucicevi, Dacicevi, Vulinovi, Palmini, Krkobabicevi…/ ODU A ONI,DS i amebe koje su izmislile partijsko zaposljavanje, pljackaske privatizacije, bogacenje u politici i od politike, koji nisu hteli da usvoje Zakon o poreklu imovine i koji nisu imali potrebe da krse zakone jer su ih NARUCIVALi i tako Srbiju opljackali po zakonu…/ da se SE NE VRATE.Vucic je dokaz da politicari dlaku menjaju, ali cud nikako.Mislite o tome

  13. феб 2018. at 15:20
 9. LILIT

  Ide Srbija ka samo jednim partijskim novinama Informerom ili V. Novostima, plus TV AV-Pink. „Milina“ za čitanji i „milina“ za gledanje.

  13. феб 2018. at 18:22
  • belzebub

   A i „novine“ Alo su tu, za svaki slučaj.

   13. феб 2018. at 18:24
  • Milivoje T.

   Interesuje me samo, kako objasnjavate cinjenicu da Vucic stalno kao kritikuje N1 (kao americku televiziju), dok istovremeno prihvata sve sto mu kazu americki politicari koji pohode Beograd? Nesto tu „ne stima“, ili se Vucic pravi naivan, misleci da je narod Srbije toliko glup da veruje svakoj njegovoj lazi. Secate li se onog dogadjaja „kada ga je Pens ispratio do ograde, odnosno do izlaza iz Bele Kuce…i da se sa njim (Vucicem) rukovao (cak) cetiri puta…“

   22. феб 2018. at 19:06
 10. Slobodanka

  Ja još jedino gledam N1, novine sam odavno prestala da čitam. Ako nam upropaste i N1 onda ću ostati potpuno neobaveštena, jer ostalim programima ne verujem.

  13. феб 2018. at 22:06
 11. Mira

  Ovako nešto se da naslutiti i očigledno je da u medijima niko neće moći da radi svoj posao kako treba,jer je kapital sve uzeo pod svoje.Televizija mi je odavno ogadila,ako i ovu unište neću ništa da gledam,novine ne vredi ni pogledati,ostaju nam jedino knjige,ili opšta pobuna protiv terora.

  15. феб 2018. at 12:17
 12. Milan

  Bravo za sadržaj, neko u Srbiji mora da ima kuraži da objasni realnost u kojoj živimo

  19. феб 2018. at 21:05
 13. neko iz daleka

  Najtužniji deo priče o KKR po N1 je to da KKR, ma šta predstavnici ove finansijske kuće javno pričali, prvo i jedino interesuje profit. Nepoznanica je samo za koje vreme KKR bi mislio da izvuče koliko para pod stavkom N1.

  KKR investira u sve i svašta, od lanaca supermarketa do proizvođača elektronskih komponenti (lista kompanija se može naći na http://www.kkr.com/historical-list-portfolio-companies). Radio sam u firmi u čiju je upravu ušao KKR i odmah smo znali da kreće smanjivanje broja zaposlenih.

  Pod pretpostavkom da KKR uđe u N1 jedino što može da spreči promenu uređivačke politike ove medijske kuće je da bi to dovelo do mogućeg pada njene vrednosti u smislu kasnije prodaje, a ako nešto KKR ne voli to je da vidi kako iz meseca u mesec ima sve manje para na računu.

  20. феб 2018. at 14:01

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend