08. jul 2022.

Novinarski paradoks: Stanje sve gore a medija sve više!

Uprkos činjenici da je tržište malo i nerazvijeno, uslovi rada loši a socio-ekonomski položaj novinara nezavidan u Srbiji se broj medija kontinuirano povećava.

Prema podacima Udruženja novinara Srbije (UNS), krajem novembra 2020. godine, u Registar medija bilo je upisano 2.508 medija.

U tom trenutku najviše je bilo registrovano štampanih medija, 937, potom internet portala – 751, radio stanica – 333 a TV stanica 244.

U APR-u je bilo registrovano i 84 uređivački oblikovanih internet stranica kao i 28 servisa novinskih agencija.

Samo u prvih šest meseci prošle godine broj registrovanih medija povećan je za 5,7 odsto.

Među njima je najveći broj novoregistrovanih samostalnih elektronskih izdanja internet portala, čak 128, kao i uređivački oblikovanih internet stranica – ukupno devet.

Registru medija našlo se 941 izdanje dnevnih i periodičnih novina, 335 radio i 243 TV stanice.

U okviru samostalnih elektronskih izdanja, evidentirano je 850 internet portala i 89 uređivački oblikovanih internet stranica.  Ukupno, registrovano je 2.608 medija u različitim formama.

Po godinama, 2018. je bilo registrovano 2.146, 2019. godine je taj broj narastao na 2.334, 2020. godine je dostigao 2.468 a 2021. godine je uvećan za ukupno 140 medija.

Kakvo je stanje u Rasinskom okrugu?

Prema podacima iz Registra medija Agencije za privredne register (APR) u našem okrugu je registrovano ukupno 29 medija, 1,11 odsto od ukupnog broja medija u Srbiji, što je relativno mali broj uzimajući u obzir veličinu i značaj okruga.

Najviše je registrovanih internet portal, ukupno 12. Ovoliki broj se može objasniti činjenicom da su u poslednjih nekoliko godina TV i radio stanice registrovale internet portale kako bi proširile svoju medijsku i komercijalnu ponudu.

Takođe je registrovano i šest TV stanica – TV KruševacTV TrstenikTV Brus, TV Plus Kruševac, TV Jefimija Kruševac i TV Diskos Aleksandrovac. Od pobrojanih stanica najjači domet ima regionalna TV Kruševac dok su ostale lokalnog karaktera mada se njihov program može videti i kod nekih provajdera kablovskih kanala.

Registrovanih radio stanica je ukupno sedam a njihov program varira od čisto komercijalnog (emitovanje želja i čestitki), preko muzičkog do kombinovanog, zabavno-informativnog.

U Registru su evidentirana i četiri štampana izdanja koja izlaze na ovom području. Novine “Grad”, koje izlaze u kontinuitetu od 2002. godine, revija “Pobeda” obnovljena 2019. godine, “RasinaPress” koja donosi informacije iz Aleksandrovca, Brusa i Vrnjačke Banje, i “Bruska stvarnost”.

Pobrojanim medijima treba dodati i određeni broj internet portala koji rade već nekoliko godina ali zvanično nisu registrovani, poput portala “Temnić Info” koji publikuje informacije iz Varvarina.

Gledano po opštinama najviše medija, 16, je registrovano , kao što se moglo i očekivati, u Kruševcu. Na drugom mestu po broju medija, možda neočekivano, je Brus. U ovoj potkopaoničkoj komuni registrovano je ukupno šest medija.

U Trsteniku su registrovana četiri medija, od kojih su tri iz iste medijske kuće, RTV Trstenik.

Aleksandrovac ima tri registrovana medija dok Varvarin i Ćićevac nemaju nijedan.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend