19. jan 2017.

Otpuštanja u Blicu: Krivi smo mi, novinari, koji smo ćutali

Za to što je Blic, kako kažu bivši čitaoci, postao Bljuc, krivi su isključivo novinari, posebno oni koji su tu kuću gradili skoro od temelja, a sada se čude što su suvišni. U Blicu danas za novinare ima posla koliko i na benzinskoj pumpi, smatra bivša urednica u Ringijeru

Foto: Cenzolovka

Foto: Cenzolovka

Da je „Ringijer Aksel Špringer“ onomad, dva-tri dana pred doček Nove 2017. otpustio trojicu obućara, jednog poslastičara, dva diplomirana hemičara, dve vaspitačice, jednog teologa, jednog pijanistu, jednog inženjera geologije, tri medicinske sestre i jednu sekretaricu – niko ovu rečenicu ne bi ni pročitao do kraja, a kamoli se žacnuo.

Ako bi pak ova „vest“ zavredila nečiju pažnju, sažaljenje bi eventualno dobila ona jadna sekretarica pomenuta na samom kraju, jer bi se svako normalan zapitao šta će jednoj medijskoj kući obućari, poslastičari, hemičari, vaspitačice, teolozi, medicinske sestre…

Medijske kuće, je l’ tako, proizvode medijske sadržaje – izdaju dnevne novine, nedeljnike i mesečnike, prave portale, radio i TV sadržaje, internet platforme, blogove… Medijskim kućama, novinama naročito, trebaju novinari, pa je, valjda, nekako normalno da se rešavaju ljudi neodgovarajućeg zvanja, znanja i kvalifikacija, i da zapošljavaju kadar kakav im treba.

Zapravo, svako preduzeće, bilo da je reč o kiosku ili o multinacionalnoj izdavačkoj kući, ima pravo da traži radnike po svojoj meri, pa je utoliko čudnije zašto se to osporava „Ringijer Aksel Špringeru“.

Pa zašto je onda vest o otpuštanju 15 zaposlenih, mahom novinara, iz ove medijske kuće izazvala osudu svih novinarskih udruženja i burne reakcije na društvenim mrežama?

Za novinare u Blicu posla ima koliko i na benzinskoj pumpi

„Ringijer Aksel Špringer“ ima dva dnevna lista – „Blic“, koji, nažalost, već godinama ne može da se svrstava u novine, tabloid „Alo!“, to nikad nisu ni bile novine, a donedavno i besplatno izdanje „24 sata“, koje više neće biti 16 strana ničega, već nedeljnik – i tri magazina.

„Ringijer Aksel Špringer“ ima i desetak portala. Svaki je među najposećenijima u svom segmentu, a onaj apsolutno najbolji, bliconline, sve češće se puni „vestima“ s Tvitera, Instagrama, Fejsbuka i Snepčeta, britanskih, američkih, hrvatskih, bosanskih i ko zna još čijih sajtova, snimcima s Jutjuba, izmišljenim ili stvarnim (ali podjednako besmislenim) ispovestima.

I gde je tu posao za novinara? Ima ga koliko i na poljoprivrednom dobru, na benzinskoj pumpi i u vunovlačarskoj radionici.

Kola su ranije krenula nizbrdo. Mnogo pre usvajanja Zakona o radu. Mnogo pre toga su novinari „Blica“ izgubili svoje novine i svoj ugled

Uostalom, otkazi se dele svakodnevno. Većina otpuštenih u Srbiji odlazi na ulicu s nepovezanim stažom, sa neisplaćenim platama, uz pretnje bahatih poslodavaca. „Ringijer Aksel Špringer“ to čini uz otpremnine i poštovanje svakog slova Zakona koji je, izgleda da neki to tek sada vide, napravljen isključivo po meri poslodavaca.

A šta smo mi novinari radili kad je usvajan taj isti Zakon o radu? Koliko smo kritičkih tekstova na tu temu objavili? Koliko smo stručnjaka, onih koji su govorili da još nije vreme za njegovo usvajanje, citirali? Da li smo dovoljno ukazivali na ono što nam predstoji?

Što god da smo uradili, malo je. Tada smo samo unapred sažaljevali neke jadne radnike koji će jako dugo odlaziti na posao s pitanjem da li će baš tog dana baš oni dobiti otkaz, koji će jednog dana, godinu dve pred penziju, ostajati bez posla, i bili srećni što se nama to sigurno neće desiti. Jer mi smo novinari. Viša rasa. Zaštićeni. Moćni jer se naš glas daleko čuje. Jer s nama nema šale. Jer mi znamo naša prava.

Jer mi ne klečimo.

A šta smo mi, novinari, radili kad je usvajan Zakon o radu? Koliko smo kritičkih tekstova na tu temu objavili? Da li smo dovoljno ukazivali na ono što nam predstoji?

Šta smo mislili? Da mečka neće zaigrati pred našim vratima?

Ne ide to tako.

To je bio trenutak da shvatimo da su kola još ranije krenula nizbrdo. Mnogo pre usvajanja Zakona o radu. Mnogo pre toga su novinari „Blica“ izgubili svoje novine i svoj ugled, a usput su upirali prstom u neke štampane stvari koje se prodaju na kioscima i koje s novinama nemaju nikakve veze.

A onda je „Blic“, na moju žalost, kako kažu one stotine hiljada bivših čitalaca, postao „Bljuc“. Štampana stvar koja se prodaje na kiosku… Za to su isključivo krivi novinari, posebno oni koji su tu kuću gradili skoro od temelja, a sada se čude što su suvišni.

To bi bilo isto kao kada bi se šumar, koji je okretao glavu pred nelegalnom sečom, čudio što je dobio otkaz jer više nema šume, a samim tim ni posla za njega.

Krivi su novinari, a ne menadžment „Ringijer Aksel Špringera“. Njihovo je da zapošljavaju potreban kadar, da zarađuju pare za gazde, za državu, za redovne mesečne troškove, za plate, a naše je da čuvamo novinarstvo i dostojanstvo novinara.

Poželjno pisanje za političare, oglašivače i estradu

Nismo uspeli. I otuda toliki otkazi. I tek će ih biti, pa nam preostaje ili da menjamo poziv ili da menjamo kuću ili da se prilagodimo novoj definiciji novinarstva. Za ovo poslednje poželjna je sklonost ka izveštavanju s događaja kojima nismo prisustvovali, izvrtanje činjenica, pisanje PR tekstova za političare, oglašivače i estradu, spinovanje, izmišljanje ekskluziva, potcenjivanje inteligencije čitalaca, određivanje sopstvenog kvaliteta prema broju „klikova“ koje smo pokupili tekstovima tipa „OVAKO izgleda stan naše folk dive“, „OVO je bujno poprsje čuvene glumice“, „Nikad nećete pogoditi KO je pokazao gaćice“…

Za očuvanje ono malo preostale časti profesije na umoru i dalje će biti zaduženi entuzijasti iz nekoliko pristojnih štampanih izuzetaka, sa dva, tri TV kanala bez nacionalne frekvencije i nekoliko portala, a ne novinarska udruženja, nepostojeći sindikati i vlasnici medija.

Oni će se, kao „Ringijer Aksel Špringer“, boriti da isplate 13. platu svojim radnicima. Samo, šteta što među njima uskoro više neće biti nijednog novinara.

*****

Autorka teksta je, kao zamenica urednika Blic Beograd i Blic žene, radila u Ringier Axel Springer od 1997. do 2016, kada je svojevoljno otišla.

20 komentara za: “Otpuštanja u Blicu: Krivi smo mi, novinari, koji smo ćutali

 1. Tanja

  Sve je tačno! Samo smatram da je veća odgovornost na urednicima, jer su oni ti koji određuju „kurs“ medija u kojim rade. Za obične novinare se biraju studenti FPN, mahom van Beograda, jer će se oni manje buniti od onih koji žive kod roditelja u Bg. Sunovrat profesije krenuo je odavno i u svetu, Miror je nekad bio tabloid, a danas se jedva razlikuje od Gradijana…
  Trend spinovanja služi da odvrati čitaoce od teških tema, a na žalost široka popoulacija ga je rado prihvatila. Čak i u razgovoru sa prijateljima primećujem zaziranje od „ozbiljnih“ stvati, jer od toga boli glava – ali šta ako tu glavu izgubimo?

  19. јан 2017. at 17:30
 2. Darko harmonikash

  Ja blic kupujem samo kad mi ponestane toalet papir

  19. јан 2017. at 17:55
 3. Slobodan Dukić

  Prisustvujemo sahrani jedne, nekad, časne profesije. U socijalističkoj Jugoslaviji novinarski poslenici su bili uvaženiji. Bili su zaštićeni, ali istovremeno i odgovorniji u poslu. Neki kažu bili su poslušnici jednopartijskog sistema. Dobro. A danas? Danas redakcijama defiluju analfabete, urednici rubrika se ponašaju kao goniči robova. U dva navrata bio sam dopisnik Blica. Da bi sačuvao gazdin budžet urednik je tražio od mene da mu se ujutru javljam sa mobilnog telefona. Govorio bi mi biće tu plaćeno uz honorar. Laž. A, honorari su bili jad i beda. Novine za koje sam pisao morao sam da kupujem na kiosku. Da beležim naslove kako bih poslao mesečni učinak. Kad bih sabrao sve troškove, ispalo bi da sam svaki mesec bio u minusu. To je cena koja se plaća za ljubav prema novinarstvu. Za naslov. Za inicijale ispod vestice u Blicu. Nekad pristojna dnevna novina, često se pretvara, u jevtinu kopiju tabloida. Naravno, ima i u takvom Blicu još uvek sjajnih tekstova. Odličnih novinara. Spuštam kapu jednom od njih – Ranku Pivljaninu.

  19. јан 2017. at 18:20
 4. Ljiljana Lučić

  Tužna priča novinara u Srbiji!

  19. јан 2017. at 22:09
 5. Duleknez

  Upravo ste to mislili, da mečka neće zaigrati pred vašim vratima? Neka igra pred tuđim, to se vas ne dotiče…

  19. јан 2017. at 22:47
 6. DearAnn

  Tuzno je gledati propast nekada dobrih dnevnih novina zajedno sa sunovratom ove tuznog ostatka od drzave.

  20. јан 2017. at 00:53
 7. Milica

  Naravno da ste krivi, ne dižući na vreme glas, a imali ste moć koju ima javna reć, imali ste moć i mogli više da ukazujete na pogubnost Zakona, na to da su zaposleni u privatnim firmama apsolutno niža kasta u poredjenju sa, recimo, zaposlenima koji imaju tzv.“državni posao“ ili rade u javnim preduzećima. Jer,stotine stručnjaka ostalo je bez posla nakon lopovskih privatizacija, ostavljeni na milost i nemilost polupismenim , nestručnim i neobrazovanim vlasnicima….Mogli ste mnogo više, a niste, čast retkim izuzecima…A onda je talas stigao i do vas i desilo se sve što smo mi već odavno preživeli…..

  20. јан 2017. at 01:10
 8. veselin boris

  Pateticno, klasicno lamentiranje u srpskom stilu. Da niste popili otkaz i dalje bi cutali. Integritet ravan nuli. Sta da vam kazem, vise srece u sledecem zivotu, ili barem, imali ste skoro dvadeset godina sansu, sto je mnogo mnogo je..

  20. јан 2017. at 08:22
 9. Aaa

  Blic se odavno utopio u žutilo i sivilo, bio sam pasionirani čitalac, u toku nedelje sam čitao posle posla, a vikendom uživao uz prvu jutarnju kafu, to je bio moj ritual, a onda mi se zgadilo, sa gnušanjem sa listao žutu štampu u kojoj nema ama baš ništa za inteligentnog čoveka. Ne čitam već duže vreme Bljuc, ne gledam vesti i srećan sam. Kasno je sada za priču iz članka. Smaram i ja, ali sam imao potrebu da prokomentarišem. Aj uzdravlje…

  20. јан 2017. at 08:41
 10. Steva

  Zalosno je sto se ti isti novinari nisu odazivali kada su mnoga preduzeca odlazila pod led, Licno sam zvao sve redakcije da pisu o mojoj bivsoj pokojnoj firmi, ali uzalud, niko nije zeleo da pise o 200 radnika koji su ziveli sa svojim porodicama od te firme, Zakucala meca i na ta vrata, a narod i dalje cuti, nismo solidarni i to je nas najveci problem sto gledamo samo svoje dvoriste, uzas, koliko netolerantnosti i zelje da se pomogne drugima,

  20. јан 2017. at 12:16
  • deda pera

   Izgleda da niste pročitali tekst ili niste razumeli. Poenta je da novine ‘stvaraju’ UREDNICI i VLASNICI, jer oni oredjuju šta je ‘UREDJIVAČKA POLITIKA’, odnosno šta je ‘zanimljivo’ za čitaoce. Blic je u onom jednom periodu tokom 90-ih kada je podržao S. Miloševića, a deo redakcije prešao u ‘Glas javnosti’ izubio mnogo čitalaca, a poslednjih par godina jako puno, često igrajući dvostruku igru sa vlašću pod plaštom ‘objektivnosti’ ili ‘da se čuje druga strana’.
   U eri društvenih mreža i portala štmpani mediji, a ‘Blic’ je, ipak, dugo imao kvalitet, ali se sada izgubio u toj dvostrukoj igri, ili što bi rekao jedna politikolog ‘fingiranju’ objektivnosti. Novine su živele od reklama, ako sada vidite nešto tanko, znaći da je Blic pukao, a umesto da izbacuju novinare, treba da izbace menadžment, ako misle da opstanu u medijskoj sferi a ne u prodaji gaća i kišobrana.

   20. јан 2017. at 13:03
 11. vladimir

  posle 20 godina svojevoljno otisla…!?? 🙂 sta dalje reci…nije primetila nista cudno u poslednjih npr 10 godina :)…da nije mozda negde pomenula npr da dragan j vucicevic nije novinar i da je vredja njegovo predstavljanje kao novinara? novinari su najljigaviji licemeri i ljudi direktno odgovorni za sve sto nam se desava…

  20. јан 2017. at 12:17
 12. SASA

  Jeste,krivi ste !!!
  Krivi ste ne samo zato sto ste vi cutali,nego sto ni mi koji nismo hteli da cutimo nismo mogli zbog vas koji ste cutali da dodjemo do glasa.
  Nezavisno novinarstvo !? – Laz !!!
  Slobodna rec !? – Laz !!!
  TEK SAD DA CUTITE !!!

  20. јан 2017. at 12:22
 13. mile

  Da ćutite i treba da ćutite, dabome…u proteklih godinu i po dana iz Ringiera je otišlo 80 novinara, niste se zamenice urednika oglašavali, ni trepnuili za njima niste, a ni ostale kolege koje su dobile ,,novogodišnje čestitke“. I sada ne potpisujete tekst imenom i prezimenom, dakle zasluženo ste precrtani. I još nešto nemojte da ,,pljujete u bunar iz koga ste vodu pili“ u vašem slučaju 20 godina. Ako toliko vredite, tržište je tu da vam plati adekvatnu cenu. U očekivanju narednih otkaza u Ringieru, primite puno pozdrava od bivšeg kolege

  20. јан 2017. at 13:28
 14. Džigs

  E da vi znate ko tamo radi i kao i svugde isplivaju oni najgori a oni normalni ćute i trpe. RAS je jednoj svojoj urednici plaćao kurs za obuzdavanje besa; glavne osobe za online imaju tri razreda srednje kožarske škole i bivša go-go-go igračica pa se nemojte čuditi što su vesti na netu takve kakve su; menadžment ima uplaćene spa cente i masaže za sebe a novinari rade za 20.000 i nije tačno da se tamo otkazi daju po Zakonu sa sve otpremninom već te srozaju i uništavaju dok sam ne odeš samo da ne bi platili to malo otpremnine! Proverite, ima i onih koji su ih tužili za to srozavanje pa ne smeju da ih otpuste sve dok traje tužba. Stanje u Blicu je kao i na njihovim vestima, sve samo bljuvotine.

  20. јан 2017. at 14:36
 15. Mira sd

  Novinarstvo slovi kao sedma sila,međutim ta sila je odavno razoružana od istine, a naoružali su je lažima,spinovanjem,fingiranjem istine,a to ima i svoju cenu.Malo je novinara koji se trude da budu i glas naroda,oni su izloženi napadima i batinanju,prozivani da su izdajnici,a kolege ćute.E onda stigne mečka,koju će mo,nadam se videti i pred vratima informera,pinka i ostalih kuća laži.

  21. јан 2017. at 11:03
 16. nevena

  zasto je natasa damnjanovic napisala ovakav tekst, najbolje zna sama… meni izgleda da je htela da abolira menadzment blica. jer, nije tacno da su otkazi dejeni po zakonu… bivsa urednica blica morala bi da zna su neke njene kolege podnele tuzbe, i da ti procesi traju, pa ako nista drugo,recimo da je zakonitost tih otkaza pod sumnjom… ali, ono sto je vaznije: ima najmanje dvadeset slucajeva u kseojima su novinari i fotografi sa zavidnim iskustvom i urednickim stazom bili proglasavani za „pomocnike novinara“ i „pomocnike“ fotografa, kako bi, zbog ponizenja, sami otisli…
  Nije, dakle, u pitanju samo „globalizacija“, ni „kriza medija“, ima tu i licne „kreativnosti“ menadzmenta.
  a sto teze autorke teksta o krivici novinari koji „cute“, i zluradih komentara o „mecki koja je dosla na novinarska vrata“ tice, stoji neoboriva cinjenica: ne mogu novine i novinari da budu bolji od drzave u kojoj su!

  21. јан 2017. at 18:35
 17. AntiBot

  Blic nije postao BLJUC, nego BLJAK! To vise (vec dugo) nije dnevna novina nego cista zuta, najzuca stampa. Tu nema sta da se procita. Isti su kao Kurir, a ovo nije kompliment!!

  05. феб 2017. at 17:25

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend