20. dec 2017.

Pokret DJB pokrenuo nedeljnik, tvrde da ima mesta za sve

Od danas je na kioscima novi nedeljnik pod nazivom ''Beogradski glas''. Štampa se u 20.000 primeraka, što je tiraž koji prevazilazi ukupan tiraž nedeljnika u Srbiji. Kapital za osnivanje novina dao je pokret Dosta je bilo, gde međutim tvrde kako na uređivačku politiku neće uticati.

Novi beogradski nedeljnik – „Beogradski glas“. Nepretencioznog imena, pretencioznih namera, tvrdi glavni i odgovorni urednik Milan Bečejić.

“Ovo je bio porođaj carskim rezom, uz epiduralnu inekciju”, slikovito je objasnio Bečejić.

Porođaj je u nenormalnim okolnostima, kažu, izvela, mala ali odabrana redakcija koju predvodi upravo Bečejić, 90-ih jedan od urednika nekadašnje Demokratije, lista Demokratske stranke.

To što je prvi broj “Beogradskog glasa” na predstavljanju u rukama držao lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, znači samo podršku i samo osnivački kapital, jer novine će, tvrdi Bečejić, biti otvorene za sve političke opcije.

“Mi ćemo to na pravi način da kanališemo bez ikakvih navijačkih strasti i sklonosti”, obećava on.

No, ipak, u prvom broju čak dve kolumne i jedan blog potpisuju upravo članovi pokreta Saše Radulovića.

“Nama je bitno da na tržištu postoji medij koji je slobodan i otvoren za sve političke opcije. Pokret Dosta je bilo ni na koji način neće uticati na uređivanje ovih novina. Nama je bitno da postoji prostor za dijalog, za koji mislimo da danas ne postoji”, objasnio je predsednik pokreta Dosta je bilo.

Na pitanje N1 zašto u prvom broju onda nema predstavnika vlasti, Radulović je odgovorio: “Sva pitanja oko toga šta je u novinama, uređivačka politika, treba da budu usmereni ka uredniku, pa ću vaše pitanje proslediti njemu.”

Bečejić kaže da ima “vrlo jednostavno” objašnjenje. “Ponuđen je gradonačelniku Beograda intervju u prvom broju, što smo smatrali da je normalno, prirodno, džentlmenski. Nije bio raspoložen”, kaže on.

Pošteno je što se zna ko je iza novog nedeljnika

Nijedan političar nije raspoložen za tekst ili prilog koji nije hvalospev o njemu, konstatuje član Saveta za štampu Petar Jeremić.

Vlastima danas, kaže, smeta nekolicina medija koja ih kritikuje, baš kao što je sadašnjoj opoziciji, ta ista nekolicina smetala dok su bili na vlasti. Smeta im i danas čim se nađu na udaru medijske kritike.

“Političari funkcionišu na taj način i ja mislim da političari uopšte ne razumeju šta je uloga medija. Uloga medija nije da se oni sviđaju političarima, nego da građanima razjasne političke procese i da građani razumeju na osnovu kvalitetnog medijskog sadržaja, u skladu sa standardima profesije, kritički prihvataju realnost i ono što je objavljeno u medijima”, ističe Jeremić.

“Beogradski glas”, kaže Jeremić, jedan je od retkih medija iza kog znamo da stoji jedna politička opcija. To je, tvrdi član Saveta za štampu, pošteno jer onda, kaže, čitaoci mogu bolje da razumeju da li tu postoji neki skriveni interes ili ne.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend