09. dec 2016.

Radnici RTK traže od države da se raskine privatizacija

Oni su pozvali medije i javnost u Srbiji da ih podrže u zaštiti prava i profesije.

Radnici RTK nisu primili ni dinar od septembra 2016, a vlasnik im duguje po šest plata i doprinose, počev od juna.

Nakon tužbi koje je više zaposlih u RTK podnelo zbog neisplaćenih zarada, održana je prva licitacija opreme te medijske kuće na kojoj je Grad Kragujevac kupio kamere i računare a prodata su i četiri automobila i deo tehničke opreme.

Reagujući na optužbe Radoice Milosavljevića da su sami krivi što nisu zaradili plate, radnici RTK su naveli da je ta medijska kuća za 10 meseci otkako je privatizovana, emitovala 80 odsto programa sopstvene produkcije.

Prema njihovim navodima, u periodu od januara do oktobra 2016, samo za informativni program Radio-televizije Kragujevac proizvedeno je više od 1.900 rubrika, oko 500 „živih“ jednočasovnih emisija, 600 centralnih informativnih emisija „Hronika“ i 900 izdanja „Vesti“.

„Uprkos problemima sa tehnikom, polomljenim stativima, kamerama, audio video miksetama iz prošlog veka, realizovali smo devet direktnih prenosa, od toga dve sednice Vlade Srbije održane u Kragujevcu“, naveli su radnici RTK.

Oni su podsetili Milosavljevića da on kao vlasnik postavlja direktora „koji radnicima daje poslove od kojih bi trebalo da se zarade plate o kojima priča“.

„Uradili smo sve što nam je bilo povereno, a da li je to bilo komercijalno ili ne, nije na zaposlenima da o tome odlučuju, već je to posao direktora“, naveli su zaposleni i ocenili da su „neumesne izjave vlasnika o dugovima iz prethodnog perioda, jer je za njih znao i pre kupovine“.

Vlasnik Radio-televizije Kragujevac Radoica Milosavljević kritikovao je ranije Grad Kragujevac što „kupuje opremu RTK na licitaciji, a nije našao način da raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja“.

On je naveo i da sve televizije u Srbiji koje je kupio, posluju pozitivno sem kragujevačke, dodavši da sada traži način da „izađe odatle“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend