25. okt 2018.

Rajfajzen banka priznala da je diskriminisala udruženja građana

Rajfajzen banka obavestila je Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da će omogućiti obradu kredita udruženjima građana, nakon što je Poverenica na osnovu žalbe Udruženja novinara Srbije (UNS) donela obavezujuće mišljenje po kojem je Rajfajzen banka diskriminisala udruženja građana. Podsetimo, Poverenica Brankica Janković ranije je u mišljenju navela da je Rajfajzen banka „neopravdano napravila razlikovanje“ i naložila joj da preduzme sve neophodne mere kako bi se omogućilo udruženjima građana da ravnopravno sa drugim pravnim i fizičkim licima koriste bankarske usluge Rajfajzen banke.

Rajfajzen banka obavestila je početkom oktobra Poverenika, navela je Brankica Janković u pismu UNS-u, da je „kreditnu politiku modifikovala zaključno sa 10.10.2018. godine na način da omogući obradu kreditnih zahteva udruženja građana“.

„Postupajući po preporuci od 24. avgusta 2018. godine, Erne Mraznica, rukovodilac Odeljenja za kontrolu usklađenosti poslovanja i Miroslavka Marinković, direktorka Sektora za poslove sa malim preduzećima i preduzetnicima Rajfajzen banke, 2. oktobra 2018. godine obavestili su Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da je banka sastavila stručni tim radi detaljne analize postojećeg regulatornog okvira, a posebno obaveza banka u skladu sa lokalnim propisima i standardima Rajfajzen grupe“, navela je Janković u pismu UNS-u.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović  kaže da mu „nije jasno sa kojim pravom Rajfajzen banka obaveštava Poverenika da će postupiti ne samo u skladu sa lokalnim propisima, nego i standardima Rajfajzen grupe“.

„Rajfajzen banka, kao i velika većina ostalih stranih banaka, ne odgovara svojom sredstvima i imovinom za poslovanje Rajfajzen banke u Srbiji, pa ne vidim niti jedan razlog da standarde Rajfajzen grupe nameće bilo kojem lokalnom propisu“, rekao je Brajović.

On ističe da je za diskriminaciju civilnog sektora, uključujući i medije kojima su organizacije civilnog društva osnivači, najodgovornija Narodna banka Srbije koja dozvoljava poslovanje banaka suprotno jedinstvu pravnog poretka zemlje, dopuštajući bahaćenje banaka, a na štetu građana i štediša.

Kako je UNS nezvanično saznao, obaveštenje da se mogu obrađivati krediti udruženjima građana i zaposlenima u njima centrala Rajfajzen banke prosledila je poslovnim jedinicama. Ipak, u Rajfajzen banci UNS-u ni posle pet dana nisu odgovorili na pitanje da li je ova informacija tačna.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend