25. okt 2018.

Novinarima KRIK-a međunarodna nagrada za izuzetne zasluge

Stevan Dojčinović i Dragana Pećo, urednik i novinarka portala KRIK, dobili su međunarodnu nagradu za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu u 2018. godini koju dodeljuje „Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO)“.

Dojčinović i Pećo proglašeni su najboljim profesionalnim novinarima čije su hrabre priče imale značajan uticaj na društvo u okruženju punom izazova, navodi žiri. Nagradu dobijaju i za doprinos istraživačkom novinarstvu u Srbiji.

Žiri u obrazloženju nagrade podseća da su Dojčinović i Pećo radili na međunarodnom novinarskom projektu „Rajski papiri“ zbog čega su dobili velika priznanja na nacionalnom i međunarodnom nivou.

„Često rade u opasnim i nebezbednim uslovima i pod pritiskom, a oboje su dobijali i pretnje“, navodi žiri.

Dojčinović i Pećo primiće nagradu na Medijskom forumu jugoistočne Evrope koji se održava 15. i 16. novembra u Tirani.

Osim novinarima KRIK-a nagrada će biti uručena i Ninu Bilajcu, novinaru sarajevskog Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), koji je proglašen najboljim mladim profesionalnim novinarom.

Specijalno priznanje dobiće novinar iz Mađarske Akos Keler-Alant, a zahvalnicu će primiti i crnogorska novinarka Olivera Lakić, koja je ranjena u maju ove godine. Žiri podseća i na rad slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka koji je ubijen početkom ove godine.

SEEMO je mreža urednika, novinara i medisjkih radnika u južnoj, istočnoj i centralnoj Evropi. O 17 prijava za nagradu odlučivao je međunarodni žiri koji su činili novinari i urednici iz šest evropskih zemalja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend