06. jun 2018.

REM zabranio reklamu za BIP pivo

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) obavestio je sve pružaoce medijskih usluga da u svom programu ne emituju oglasnu poruku za BIP pivo jer, kako je navedeno u saopštenju, sadrži elemente koji su u suprotnosti sa Zakonom o oglašavanju.

„Stav Saveta je da je korišćenjem prepoznatlјive melodije i stihova pesme za decu u oglasnoj poruci za BIP pivo, oglašavanje alkoholnih pića posredno usmereno na decu i maloletnike“, navodi se u saopštenju.

REM je dodao da oglasna poruka za BIP pivo sadrži vizuelno prikazivanje koje može da navede ili asocira na opasno ili drugo protivdruštveno ponašanje.

Dečji kulturni centar (DKC) Beograd saopštio je tim povodom da ne polaže autorska prava na pesmu „Sve što raste, htelo bi da raste“, ali da osuđuje neprimerenu upotrebu te pesme u svrhu medijske kampanje BIP-a.

Dečja himna „Radost Evrope“, poznatija po stihovima „Sve što raste, htelo bi da raste“, komponovana je i prvi put objavljena 1969. godine po narudžbini Organizacionog odbora manifestacije „Radost Evrope“, podseća se u saopštenju.

Po saznanju DKC Beograd, naslednici autora originalne verzije himne, na tekst Duška Radovića koju je komponovao Miodrag Ilić Beli – Miloš Radović, Dragan Ilić i Sanja Ilić – dali su pivari autorska prava za potrebe reklamiranja piva.

Dečji kulturni centar Beograd ne polaže autorska prava na tu numeru, ali skreće pažnju javnosti na neprimerenu upotrebu bilo koje dečje pesme, a posebno ove nadaleko poznate himne u svrhu promovisanja alkoholnog pića, jer šalje pogrešnu poruku najmlađima, ukazuje se u saopštenju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend