21. okt 2022.

Sagovornici N1: Iza zahteva Kopernikusa prema SBB politički motivi

Nakon što je vlasnik dve televizije sa nacionalnom frekvencijom TV Prva i B92 - Srđan Milovanović tražio od SBB 11 puta veći iznos za emitovanje kanala nego ranije - pitanje je šta je pravi razlog za takvu odluku? Sagovornici N1 saglasni su da u novom cenovniku nema ekonomske logike i opravdanja, a u potezu Milovanovića čitaju isključivo političke motive.

Snimak ekrana, N1

Da li se iza odluke da cena bude jedanaest puta veća mogu kriti isključivo ekonomski i biznis razlozi? Na delu je vid opstrukcije prema SBB-u od strane vlasnika TV Prva i B92, ocenjuje advokat Miloš Stojković.

Dodaje – pitanje glasi: Šta je pravi razlog novog cenovnika – da se za distribuciju dva kanala plaća 38 miliona evra godišnje, umesto dosadašnjih 3,5 miliona?

„Vi na tom tržištu imate zapravo na delu nekakvu svojevrsnu zloupotrebu tržišnog položaja, jednostavno – određujete cenu mimo neke logike i kriterijuma i povećavate je 11 puta bez nekog realnog objašnjenja. Kablovski kanali se primarno finansiraju od toga što im plaćaju operatori za prenos, dok se nacionalni kanali koji su dostupni, slobodni u etru, mahom finansiraju iz oglašavanja. Onda tek dolazimo do nedoumice kako je formirana ta cena i zašto se došlo do tih 38 miliona evra“, rekao je Miloš Stojković, advokat kompanije SBB.

I taj novi cenovnik stupio je na snagu pre 50 dana, tik po završetku konkursa za dodelu nacionalnih frekvencija. Vlasnik TV Prva i B92 Srđan Milovanović je nosilac dve od četiri frekvencije.

Uvećavanje cene nema ekonomsko opravdanje, kaže za N1 profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Rade Veljanovski.

„Oni znaju da operater neće prihvatiti tu cenu i da ih neće staviti u ponudu, što znači da njima onda uopšte nije ni bitno da budu u tom sistemu SBB-a, šta je onda bitno? Šta je onda razlog? Dabome, tu se sada može spekulisati, ali nema nikakve sumnje da se radi o političkim razlozima, da se time na neki način želi da obezvredi operator SBB. To su neke skrivene i neskrivene političke igre, to su razni uticaji koji nemaju veze sa javnim interesom, nemaju veze sa osnovnom delatnošću medija i to će dok su ovakve okolnosti društvene i političke kod nas – trajati“, kaže Veljanovski.

A traje i razmena saopštenja na relaciji kompanija SBB – Kopernikus grupa, koja javno tvrdi da nikada nije zahteva spornu sumu za distribuciju dva ranije pomenuta kanala.

„Povodom navoda da će SBB-a izbaciti Prvu i B92 iz svoje ponude zbog netačne informacije da tražimo 38 miliona evra, naglašavamo da je to apsolutna neistina. Takav zahtev nikada nismo uputili, niti u pisanoj, niti usmenoj formi“, rekli su iz Kopernikusa.

A potom i dodali da je njihovu ponudu činio paket od 26 televizijskih kanala, po ceni manjoj od 300 dinara mesečno po korisniku distributibvnog sistema.

Srđan Milovanović je javno priznao da mu Telekom plaća 300 dinara po korisniku, i time preplaćuje njihove sadržaje – odgovara SBB. Podsećaju da TV Prva i B92 može da gleda svaki građanin Srbije – bez jednog jedinog dinara, uz običnu antenu. U ovom slučaju, slobodan je samo signal u etru.


Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend