04. maj 2017.

Ubistvo na rođendan

Naravno da se i to dogodilo: Omladinski radio Radio – televizije Vojvodine, moja bivša kuća i medij koji je bukvalno TVOJ, doveden je do ivice puke funkcionalnosti. Ako ćemo cepidlačiti, neopevane neznalice i moralni bogalji koji jašu RTV bili su u pravu: “Nikome neće hvaliti dlaka sa glave” (Budimir Vidimo Te Na Pendžeru Marković).

o-radioStvarno, svi moji drugari sa O radija i dalje imaju kosu i malje na broju, a posao ionako niko nije pominjao na tom čuvenom sastanku punom zabezeknutih lica, mučno osamljenih u gomili, koja bi cenim Brojgel lepo naslikao.

Dalje, crni mag Marković je obećao da će RTV biti više “državotvorna”. Bizarno, brutalno ali do panja istinito. Šutiranje najboljih i guranje u-najboljem-slučaju-mediokriteta jeste državotvorna politika Republike Srbije.

Znalo se to i ranije ali je sada, na Svetski dan slobode medija, O radio javno izrekao istinu ma koliko ona koštala ljude koji su uspeli da u toj radijskoj veb redakciji ostanu. Neljudi i antitalenti biblijskih proporcija pootpuštali su u međuvremenu polovinu ionako male i mlade redakcije, moju malenkost takođe,  i TVOJ O radio ne može da proizvede program u normalnom obimu iako ga (možda) plaćaš svakog meseca uz račun za struju.

Sklon sam da o pokojniku imam mišljenje kakvo je dotični/a i zaslužio za života te sam lišen patetike kada pišem o narečenim kolegama. Budite uvereni da ste za te novce dobili najbolje u Pokrajini i do kraja života ću biti ponosan što sam bio deo ekipe u samom nastanku. Red je da nikoga ne izdvajam po lošem ili dobrom i za tim čak ne osećam ni potrebu. Ko god me poznaje zna da sam na posao išao radostan i da sam tamo sedeo sa nesavršenim ali čestitim i pametnim svetom, a neke sam ponešto i naučio. Ćao i doviđenja.

Posle jednog kolegijuma, s desna: Klara Kranjc, Predrag Novković, Alma Kovčić, Jelena Mijatović, Jovana Manojlović, Sofija Balać, Jovana Zdjelarević, Filip Vlatković, Lea Kotlica, Maja Leđenac, Beata Kovač Božović, Jasna Žugić, Jovan Marjanović i mea parvitas. (foto: O radio)

Da bi jasnije shvatili u kakvom se ambisu Srbija danas nalazi, posebice u sferi medija, uzećemo O radio kao enciklopedijski lakmus papir.

Daško (Milinović) i Mlađa (Urdarević) su verovatno najbolji radijski voditelji u državi, u Vojvodini sigurno. Najurili su ih prvom prilikom sa O radija, a vi se možda pitate kako je u interesu poslodavca da najbolje radnike na tržištu baca niz vodu? Kako je moguće da najbolji ne rade posao u javnom servisu, IMOVINI  SVIH GRAĐANA/KI Vojvodine, a da malo-malo neki zezveci upadaju u etar, o nepotizmu da ne pišem?

Da niste prespavali slučaj Olje Bećković ili me samo zajebavate?

Hajde da kažemo i to da su Daško, Mlađa, Maja Leđenac… pa i ja, politički svesna i aktivna bića i da kao takvi nikako ne odgovaramo aktuelnom režimu preCpremijera i bogaoca Aleksandra Vučića tj. Njegovih podguznih muva u RTV-u. Hajde da “razumemo” i to da se takvog intelektualnog i moralnog balasta ovaj trust pilećih mozgova mora osloboditi jer pored nas izgledaju, ruku na srce, kao neuspeli mutanti novinara, amebe i hijene u teranju. A šta ćemo sa politički bezopasnim ljudskim bićima? Sa onima koje politika stvarno ne zanima niti su se u nju pačali?

Tu smo! Problem sa O radijom i ovim režimom nije isključivo političke, već prevashodno svetonazorne, etičke i estetske prirode. Upamtite ovo, tu leži zeka.

Svaki put kada bi nas videli mislim da im je zaigrala džigerica i ono malo mozga u lobanji. O radio je samim postojanjem odabranog kadra pretnja po strvinarski sistem tupana i nikogovića i to Ovi seku u korenu. Oni znaju da su gluplji, jadniji, bedniji, neobrazovaniji, nenaslušaniji, nenagledaniji, neupućeniji, neaktuelniji, neosećajniji, jebiga, i ružniji ako ćemo iskreno, što ih svrstava u niže vredne javne medijske radnike – zato lete čak i politički bezopasne glave. Punije su i svet posmatraju ne samo očima sviknutim na lepo, odnosno alergičnim na ružno, već sve društvene procese katalogiziraju i raščlanjuju na profesionalno i moralno superioran način u odnosu na Njih. Opet, ćao i doviđenja.

Zaista nisam mogao da poverujem kada su mi rekli da neke ljude u zgradi Radija nervira smeh koji dopire iz naše redakcije. Čitate li ovo, “smeta im smeh”?! Smeh mikro-medija koji je od sekretarice do glavne urednice u najjačim danima brojao ciglo 20 duša.

Da smo u logoru, pa da razumem. Kad ono, ovo i jeste logor.

Prijateljima/cama sa O radija svaka podrška i poštovanje. Tu sam, za šta god. Dželatima, saučesnicima i vama što ćutite ne obećavam osvetu već sud esnafa i publike koja pamti.


ZTZ

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend