10. nov 2018.

Ugovor o kupovini Kopernikusa i dalje tajna, kontroverze se ređaju

U izveštaju Ratela broj pretplatnika kablovskog operatera „Kopernikus Technology“ na polovini ove godine bio je oko 50 hiljada. Telekom tvrdi - četiri puta više. Istog stava je i Zvezdan Milovanović, poverenik SNS-a u Nišu i brat donedavnog vlasnika pomenute kompanije, koji je za Raskrikavanje kazao da ova firma vredi i više od 195 miliona evra te da se broj korisnika ne dovodi u pitanje. Telekom i dalje ne odgovara na upite Raskrikavanja da nam dostave ugovor o kupovini ove firme.

Mediji su juče objavili poslednji izveštaja Ratela u kome se navodi da je „Kopernikus Technology“, koji je kupio Telekom Srbija, imao ukupno tri odsto tržišta, odnosno 51 hiljadu pretplatnika distribucije medijskog sadržaja u junu ove godine. Telekom koji je opravdanje za ovu kupovinu od 195 miliona evra našao pre svega u broju korisnika demantovao je saopštenjem Ratel navodeći da su informacije zastarele.

„Ubrzanom masovnom digitalizacijom i akvizicijom manjih operatera od strane Kopernikus Technology tokom 2018. godine, tržišno učešće te kompanije značajno je povećano, odnosno prelazi osam odsto učešća u distribuciji televizijskih sadržaja“, kaže se u saopštenju.

Takođe, kako navode, povećan je i broj korisnika interneta, tako da je ukupan broj korisnika multimedije i interneta veći od 200 hiljada.

Iz ovakvog odgovora može se zaključiti da je za samo tri meseca ukupan broj korisnika „Kopernikus Technology“ povećan čak četiri puta.

„Za sve tačne podatke u vezi sa brojem korisnika kompanije Kopernikus Technology za kraj trećeg kvartala tekuće godine, molimo Vas da se obratite Ratel-u“, navodi se u saopštenju.

Međutim, iz ove institucije za Raskrikavanje kažu da te podatke još uvek nemaju jer je u toku njihovo prikupljanje.

„RATEL kvartalne preglede sačinjava na osnovu podataka dostavljenih od strane operatora, ne preuzimajući odgovornost za tačnost podataka koje su dostavili operatori putem kvartalnih upitnika“, navodi se u pisanom odgovoru Ratela Raskrikavanju.

U kratkom telefonskom razgovoru za Raskrikavanje Zvezdan Milovanović, vlasnik televizije Kopernikus i brat Srđana Milovanovića, donedavnog vlasnika firme „Kopernikus Technology“, rekao je da on već dve godine ne sarađuje sa bratovom kompanijom te da ne može da govori o njihovom poslovanju.

Ipak, rekao je da smatra da taj operater vredi i više od 195 miliona evra, te da odlično posluje.

U razgovoru je nagovestio da je jedina motivacija za Telekom da preuzme Kopernikus „vid borbe u kome SBB preuzima primat“. U razgovoru je više puta napomenuo i da bi trebalo da obratimo pažnju na to šta radi SBB i da se „ne bavimo glupostima“. 

„Umesto da neko pita šta radi SBB u Srbiji i kako je monopolistička priča i kada se neko pojavi da se bori protiv monopola SBB-a onda se digne galama. Verovatno niko sem države ne može da se izbori sa SBB-om i onda su rešili da kupuju. I normalno da će prvo da kupe sledećeg posle SBB-a po veličini“, kazao je Milovanović za Raskrikavanje.

Na pitanja kako je moguće da u Ratelovim izveštajima stoji da je na polovini ove godine Kopernikus imao svega 3 odsto korisnika na tržištu od 1,7 miliona korisnika, dok Telekom tvrdi drugačije, Milovanović je kazao da je u pitanju zbir svih korisnika usluga kompanije Kopernikus Technology – interneta i korisnika slike te korisnika koji gledaju televiziju preko satelita.

Kada je novinarka Raskrikavanja uputila na izveštaj Ratela kome kablovski operateri sami dostavljaju podatke, Milovanović je rekao da je novinarka „bezobrazna i maliciozna“ i ubrzo prekinuo telefonsku vezu.

Mnogi eksperti ovih dana komentarisali su da je, sudeći po performansama ove kompanije, cena od 195 miliona evra previsoka.

Telekom nem na pitanja Raskrikavanja

Na naša pitanja o poslovanju državne kompanije sa ofšor destinacijama, te o razlici u broju korisnika i molbama da nam dostave dokumenta koja su pratila kupoprodaju, Telekom ne odgovara danima.

Podsetimo, Telekom Srbija je „Kopernikus Technology“ kupila za 195 miliona evra i to od dve kompanije registrovane na Kipru.

Iza prve „Kopernikus Corporation (Cyprus) Ltd“ stoji Srđan Milovanović, a iza druge – „KPNK CY Holdings Limited“ – poljski investicioni fond Abris.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend