26. avg 2017.

Zapadna Srbija bez Prve, B92 i TV Hepi

Vodeći kablovski operateri u Zapadnoj Srbiji isključili su iz svoje ponude programe TV stanica Hepi, Prva i B92.

Kao što smo već pisali, ove tri televizije zahtevaju da im kablovski operateri plaćaju mesečne naknade za uključenje njihovih programa u svoju ponudu TV kanala kablovskim pretplatnicima. Kako saznajemo, kablovski operateri plaćali bi oko 300 dinara po korisniku za program ove tri televizije.

Kablovski operateri odbijaju takav zahtev jer smatraju da za tako nešto nema zakonskog osnova, a dodatni trošak bi poskupeo uslugu koju distributeri naplaćuju svojim korisnicima, što bi bio novi namet građanima. To bi ujedno i značilo da građani koji programe navedenih televizija gledaju putem teristerijalnog signala (zemaljsko emitovanje) imaju takvu uslugu besplatno, a građani koji bi program ovih TV stanica pratili preko kabla morali bi za takvu uslugu da plaćaju mesečnu naknadu, što bi se moglo shvatiti i kao uvođenje TV pretplate za nacionalne emitere koji nemaju status javnog servisa.

Umesto ova tri kanala, kablovski operateri uvrstili su u svoju ponudu nove filmske kanale, a kako saznajemo, u toku su pregovori sa televizijom N1 kao i sa RTS-om, koji ima svojih pet kablovskih kanala.

Povodom nastale situacije Upravni odbor PUKOS (Poslovno udruženje kablovskih operatera Srbije) izdao je sledeće saopštenje:

Poštovani korisnici,

Obaveštavamo vas da i dalje, uprkos našim nastojanjima, NIJE rešen problem oko nastavka reemitovanja tri kanala sa nacionalnim pokrivanjem Prva, B92 i Hepi.

Navedena tri kanala, koja su slobodno dostupna u etru svim domaćinstvima u Srbiji, i dalje zahtevaju da samo korisnici koji ih gledaju preko kablovskih operatora počnu da plaćaju nadoknadu.

Poslovno udruženje kablovskih operatora Srbije pokušava, uz pomoć Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Komisije za zaštitu konkurencije i drugih nadležnih organa, da nađe principijelno prihvatljivo rešenje.

Kablovski operatori, u skladu sa članom 100. Zakona o elektronskim medijima, su uredno tražili Saglasnost za distribuciju programa navedenih televizija, ali na taj naš zahtev još uvek nije odgovoreno.

Međutim, nedavno su kablovski operatori dobili pisma od navedenih kanala sa ultimativnim zahtevom da ih isključimo iz distribucije, ukoliko odmah ne potpišemo Ugovore za plaćanje naknade za distribuciju njihovih programa. Pretili su pokretanjem prekršajnih i krivičnih postupaka, te nadoknadom ogromnih odštetnih zahteva.

Neki kablovski operatori, ne želeći da ulaze u sudske sporove, ali i ne prihvatajući ovakvu ucenu, odlučili su da nakon toga isključe navedene kanale.

Povodom intrigantnih informacija, koje ovih dana objavljuju PRVA, B92, i HAPY , vezano za kablovske operatore koji su na njihov izričit zahtev isključili distribuciju njihovih sadržaja, želimo da ponovimo sledeće činjenice:

Kablovski operatori nisu „svojevoljno“, „neopravdano“ i „nerazumljivo“ – kako ove TV-kuće navode, onemogućili gledanje TV kanala Prva, B92 i Hepi, već su navedene televizijske kuće u svojim dopisima od svih kabl operatora upravo same zahtevale da bez odlaganja prestanu sa distribucijom njihovih programa, pod pretnjom pokretanja prekršajnih i krivičnih postupaka.

Ako navedene TV kuće u svojim saopštenjima navode da je program svih nacionalnih televizija “besplatan za sve građane Srbije” i da pristup programu nacionalnih televizije mora da ima svaki građanin Srbije, zašto onda ne daju saglasnost kablovskim operatorima za nastavak besplatne distribucije – kao do sada?! Pri tom, za emitovanje u etru, oni plaćaju naknadu Javnom preduzeću emisiona tehnika i veze – JP ETV (državni resurs), dok za distribuciju u kablovskim sistemima (resursi privatnih firmi) zahtevaju da se plati njima i samim tim direktno utiču na povećanje cene kablovske TV koju plaćaju građani.

Ujedno su u svojim saopštenjima prećutali da nas upućuju na posrednika koji nas uslovljava da, osim ova tri kanala, u paketu uzmemo i druge programe, koje inače većina nije zainteresovana da distribuira !?!

Model naplate koji su osmislili ne postoji nigde u Evropi, a slični pokušaji u nekim zemljama članicama EU onemogućeni su zakonskom regulativom.

Kablovski operatori će nastaviti da čine maksimalne napore da sa ovim TV kanalima postignu dogovor koji će biti prihvatljiv, pre svega za naše korisnike, i koji će omogućiti prisustvo navedenih TV kanala u ponudi, pod istim uslovima koji važe i za gledaoce/domaćinstva koji ove TV kanale gledaju putem digitalne zemaljske TV.

UPRAVNI ODBOR – PUKOS

2 komentara za: “Zapadna Srbija bez Prve, B92 i TV Hepi

  1. mira

    Sva tri kanala su ODAVNO zasluzili da im se oduzme licenca. I kada bi se postovao zakon, to bi i bilo ucinjeno. Pa ko hoce da gleda taj tres, neka ga i plati.

    27. avg 2017. at 08:06
  2. Gnevni Gledalac

    Evo, ja cu da platim da ih ne gledam. Ionako samo zauzimaju medijski prostor, a program im je nikakav.

    27. avg 2017. at 20:20

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend