12. jun 2015.

Odgovor NUNS-a na neopravdane kritike Asocijacije medija i kompanije Ringier Axel Springer

  Nezavisno udruženje novinara Srbije povodom saopštenja Upravnog odbora Asocijacije medija (UO AM), a u vezi sa protestnim saopštenjem NUNS-a o otpuštanjima u kompaniji Ringier Axel Springer, sa žaljenjem konstatuje da su nam upućene neopravdane kritike, očigledno kao proizvod informacija koje je UO AM dobio od poslovodstva ove kompanije. Posebno odbacujemo kritiku da smo postupili „mimo pravila novinarske profesije i Kodeksa novinara“

NUNS poziva vlasnike i menadžere medijskih kuća da prilikom donošenja odluka o „racionalizaciji poslovanja“, koje podrazumevaju otpuštanja novinara i drugih medijskih radnika, u skladu sa dobrim poslovnim običajima i principima socijalnog dijaloga, o tome makar razgovaraju sa svojim uposlenicima.

U saopštenju UO AM, NUNS-u se, prvo, zamera da se uzdaje u „potpuno netačne  anonimne izjave“, a da se istovremeno ne demantuje ni jedna od tih izjava.  NUNS je informacije o masovnim otpuštanjima  i profesionalnom degradiranju više desetina medijskih radnika u redakcijama Ringier Axel Springer dobio od više novinara iz tih redakcija. Naše izvore nismo imenovali na njihov zahtev zbog straha od poslodavačkog revašizma. Treba li da podsetimo da je upravo čuvanje identiteta izvora „sveto pravilo“ novinarske profesije i etike.

Druga kritika UO AM, takođe zasnovana na oceni mendžmenta kompanije Ringier Axel Springer,  glasi da je NUNS „tendeciozno i zlonamerno komentarisao i ocenjivao poslovne odluke jedne privatne izdavačke kuće“. Ocenu o „tendencioznosti i zlonamernosti“ prepuštamo poslovodstvu ove kompanije koje svoje lekcije NUNS-u nije potkrepilo nijednim argumentom, očigledno umišljajući da direktori privatne izdavačke kuće mogu radna i profesionalna prava da tumače i poštuju kako im je volja.

Prigovor kompanije Ringier Axel Springer da „predsednik udruženja nije o toj temi hteo čak ni da razgovara sa generalnom direktorkom ove novinske kuće“, je takođe neopravdan. NUNS je još 12. maja 2015. menadžmentu ove kompanije uputio pismo povodom  jednostranog raskida ugovora sa novinarom koji je u redakciji Blica proveo punu deceniju, što, valjda, ukazuje na njegov visok profesionalni kvalitet i lojalnost redakciji. Apelovali smo da se odluka o raskidu ugovora povuče ili preinači i zbog činjenice da se “time novinar sa 37,5 godina radnog staža, isključivo u novinarstvu, zapravo ostavlja na cedilu – bez ozbiljnih šansi da svoj puni radni vek okonča u nekoj drugoj medijskoj kući”.

Osim formalne potvrde da je pismo, kao što smo zamolili. prosleđeno generalnoj direktorki, operativnoj direktorki, direktorki za ljudska resurse i direktoru Blica, do danas nismo dobili nikakav odgovor. Tek nakon javnog protesta NUNS-a povodom masovnih otkaza koji su usledili u drugoj polovini maja, generalna direktorka je telefonom pozvala predsednika NUNS-a koji je tada bio na važnom sastanku u Novom Sadu, i time sprečen za bilo kakav duži razgovor, što joj je sasvim jasno i rekao.

Podsećamo da je i UNS pokušavao da od “od menadžmenta dobije odgovore na otpuštanja velikog broja novinara”, ali da ni na njihova “pitanja poslata mejlom do danas niko nije odgovorio”.

Uprkos ćutanju menadžmenta, istina o atmosferi u redakcijama ove kompanije, radnoj nesigurnosti novinara i drugih kolega, ne može se sakriti. NUNS ostaje pri stavu da je neprihvatljivo to što se racionalizacija poslovanja svodi na otpuštanja novinara, i da odgovornost za eventualno lošije poslovanje, pre svih, snosi menadžment srpske grupacije kompanije Ringier Axel Springer. Sa tim su se prethodnih dana javno saglasile i kolege iz Evropske federacije novinara, Udruženja novinara Nemačke i Sindikata medija Švajcarske.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 12. 06. 2015.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend