24. jan 2015.

5.000 NA PROTESTU U NOVOM PAZARU Ovo u Evropi neće proći tako lako kao 11. septembar

Protestna šetnja preko 5.000 Novopazaraca centralnim gradskim ulicama zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhameda u francuskom nedeljniku “Šarli ebdo” i drugim medijima protekla je bez ikakvih problema.

Za razliku od ranijih protesta, okupljeni nisu nosili nikakve transparente, niti verske ili zastave drugih zemalja.

Sa skupa je poručeno da svet ne sme da krivi sve muslimane za napad na redakciju satiričnog magazina Šarli ebdo koji su nazvali atentatom, a ne terorizmom.

– Islam nema nikakve veze sa terorizmom, a za atentat u Parizu su krivi oni koji su naručili karikature koje su uvredile milijardu i po muslimana u svetu. Ako su dvojica ili trojica muslimana neprimereno reagovala, osudite ih, ali ne napadajte islam i muslimane jer tako možete dovesti sebe u problem. Ovo u Evropi neće tako lako proći, kao u Americi 11. septembar – rekao je Irfan Malić, imam Islamske zajednice u Srbiji.

Organizatori su rekli i da je protestna šetnja bila moralna obaveza svih muslimana u Novom Pazaru.

 – Poslanik Muhamed je Bošnjake Sandžaka izveo na pravi put i mi smo bili dužni da ga branimo od blaćenja i kaljanja i da mu pokažemo da ga volimo i da je svako od nas spreman život da da za njega – naglasio je Malić.

On je dodao i da su muslimani protiv svakog vida terora i da neće na uvrede uzvraćati uvredama.

– Muslimani poštuju i Isusa i Mojsija, pa ako neko njih vređa i mi smo jednako uvređeni. Mi ne pravimo razlike među poslanicima i u sve njih verujemo – zaključio je glavni imam Novog Pazara Malić.

Inače, iako su građane na protest pozivali Muslimanski omladinski klub, koji deluje pri Islamskoj zajednici u Srbiji i navijačka grupa Torcida Sandžak, na skupu je rečeno da su ga organizovali vernici i da niko drugi sa tim nema veze.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend