05. okt 2016.

Adresar interneta više nije u američkim rukama

internet-anonymity-620x264_anonimnostOdgovornost za sistem domena preuzela je organizacija Ajkan, koja se obavezala da će čuvati globalnu mrežu od uticaja vlada

Tačno po planu koji se godinama razrađivao, američko ministarstvo trgovine predalo je prvog oktobra kontrolu nad sistemom internet domena neprofitnoj organizaciji Ajkan (ICANN – Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve).

Tome je prethodila žustra politička rasprava, jer su pojedinci pokušali da blokiraju transfer, upozoravajući da „Amerika predaje internet Rusiji i Kini” i da će biti ugrožena sloboda govora u virtuelnoj sferi. Međutim, federalni sudija u petak je odbio zahtev četiri američke države da se ceo proces blokira dok se ne izjasni kongres (navodno, zato što je ovaj adresar interneta američka imovina), tako da je planirani prenos formalno obavljen tačno u ponoć prošlog petka.

Korisnici interneta nisu i neće primetiti nikakvu promenu, jer Ajkan isti posao radi od 1998. godine, samo što je po ugovoru bio odgovoran američkoj vladi.

Sistem imena domena (DNS) prevodi adrese u numerički niz i omogućava komunikaciju između povezanih kompjutera. Do sada je konačnu reč o tome imala agencija za telekomunikacije pri američkom ministarstvu trgovine. Od ovog meseca odgovornost je preuzeo Ajkan, koji se obavezao da će upravljati po višeakterskom modelu i čuvati globalnu mrežu od uticaja vlada.

Korisnici interneta nisu i neće primetiti nikakvu promenu, jer Ajkan isti posao radi od 1998. godine, samo što je po ugovoru bio odgovoran američkoj vladi. Upravo to je bilo mnogima sporno, posebno posle otkrića Edvarda Snoudena.

Rusija, Kina i još neke zemlje zalagale su se za to da se ovlašćenja za tehničke funkcije interneta prebace na Međunarodnu uniju za telekomunikacije pri Ujedinjenim nacijama. Tako bi vlade imale veću kontrolu, a smanjio bi se uticaj tehnološki jakih zemalja, kao što su SAD. Inicijativa je međutim propala jer su SAD, Velika Britanija, Kanada i Australija smatrale da bi na taj način mnoge zemlje mogle da poput Kine strogo kontrolišu internet u svojoj zemlji i da sve to bude po pravilima UN.

Ajkan je naveo da će usvojeni model višeakterskog upravljanja, uz predstavnike svih glasova – od civilnog društva preko korporativnog sektora do vlada – garantovati slobodan, otvoren i dostupan internet.

Sedište organizacije i dalje će biti u Kaliforniji.

Američki senator Ted Kruz i još neki kritičari tvrdili su da će transfer olakšati autoritarnim režimima da preuzmu kontrolu nad internetom i da cenzurišu sadržaj.

„Zamislite da se internetom upravlja kao što se upravlja nekim bliskoistočnim zemljama u kojima kažnjavaju sve što procene kao svetogrđe. Ili zamislite da se upravlja kao u Kini ili Rusiji, gde se kažnjavaju i zatvaraju politički disidenti”, rekao je Kruz u kongresu sredinom septembra.

Senator je izneo zabrinutost da će Ajkan, kada izmakne američkoj kontroli, pobeći i od brige za prvi amandman i zaštitu ljudskih prava. U Ajkanu su to demantovali, rekavši da su oni tehnička organizacija, koja nema ni nadležnost ni mogućnost da reguliše sadržaj na internetu.

„Tako je bilo po ugovoru sa američkom vladom i ostaće tako i kada ne bude ugovora sa američkom vladom”, saopštili su iz Ajkana prošlog meseca.


J.J.K.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend