05. okt 2016.

Slučaj Hercegovačka: Koliko je javan rad Javnog tužilaštva?

zagorka dolovacRepublička javna tužiteljka Zagorka Dolovac nije želela da odgovara na pitanja novinara Insajder.neta u vezi sa slučajem Savamala. Viša javna tužiteljka u Beogradu Nataša Krivokapić takođe je odbila da odgovara na naša pitanja, upućujući nas na Odeljenje za medije u tom tužilaštvu

Uprkos tome što su novinari pozvani na otvaranje konferencije o srpsko-francuskoj saradnji u borbi protiv nedozvoljene trgovine oružjem i terorizma, pojedinim učesnicima nije bilo moguće postavljati pitanja. U najavi nigde nije stajalo da pitanja neće biti dozvoljena, a novinarima je ovo saopšteno tek pošto su stigli na događaj u beogradskom hotelu Moskva.

Novinari Insajder.neta zbog toga su ipak pokušali da pitaju republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac u vezi sa slučajem Savamala, ali je ona samo prošla pored naše i drugih novinarskih ekipa.

Tako smo ostali bez odgovora na više pitanja, pa i na ono kako je moguće da Tužilaštvo, koje bi trebalo da radi u interesu građana, već gotovo pola godine ne saopštava ništa o toku istrage u vezi sa slučajem Savamala.

Sanja Đurić- tužilac u slučaju Savamala

Više javno tužilaštvo u Beogradu nakon četiri meseca sapštilo je ime postupajućeg tužioca i broj predmeta u slučaju Savamala.

Dragan Marić, koji je na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama, tražio ove podatke, dostavio je redakciji Insajder.net odgovor Tužilaštva u kojem se navodi da je postupajući tužilac u ovom predmetu zamenik javnog tužioca Sanja Đurić, dok je predmet zaveden pod brojem KTN-60/16.

Takođe je nejasno kako je moguće da je premijer Aleksandar Vučić pre tri meseca saopštio da iza rušenja u Savamali stoje pojedinci iz vrha gradske vlasti, a da Tužilaštvo još nije saopštilo ni o kojim je krivičnim delima reč.

U Srbiji je pre više od četiri godine uvedena tužilaška istraga, koja podrazumeva da Tužilaštvo rukovodi predistražnim postupkom, sprovodi istragu, pa je samim tim dužno i da obaveštava javnost o tome dokle se stiglo s istragom.

Uprkos svemu ovome, Zagorka Dolovac, koja je na mestu republičkog javnog tužioca još od 2010, ignorisala je naš zahtev da odgovori na pitanja u vezi s ovim slučajem. Nismo uspeli da joj priđemo čak ni bez kamere.

Slučaj Savamala, beogradska četvrt u kojoj je grupa nepoznatih muškaraca u noći između 24. i 25 aprila srušila više objekata uz pomoć bagera bez rešenja o rušenju, u nadležnosti je Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Glavna tužiteljka u tom tužilaštvu Nataša Krivokapić, kako je rekla, nije imala vremena da odgovori na naša pitanja na današnjoj konferenciji. Uputila nas je da kontaktiramo službu za saradnju sa medijima u tom tužilaštvu. Insajder.net odmah je uputio zahtev da nam obezbede razgovor s Natašom Krivokapić do kraja radnog dana.

U odgovoru Višeg javnog tužilaštva navodi se da trenutno nije moguće dogovoriti ovaj razgovor zbog „službene sprečenosti tužioca, njenih obaveza i ranije zakazanih sastanaka“. Takođe se navodi i da ćemo biti obavešteni kada se za razgovor s višom javnom tužitelljkom u Beogradu Natašom Krivokapić ukaže prilika.

Višem javnom tužilaštvu smo prošle nedelje uputili i zahtev s pitanjima u vezi s nalazima Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, odnosno odgovor na pitanje ko je naredio Policiji da se ne odazove te noći na pozive građana. Odgovor još nismo dobili.

 Foto: Insajder.net 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend