20. okt 2015.

Ako je i ovo tajna, neka bar bude javna

Koalicija za nadzor javnih finansija poziva Vladu Republike Srbije da opozove oznaku tajnosti sa „Uputstva za ponuđače” u procesu privatizacije medija i omogući da ovaj dokument bude dostupan javnosti

Okolnost da je Agencija za privatizaciju Republike Srbije kao „STROGO POVERLjIV“ označila dokument koji ne ispunjava nijedan od uslova propisanih Zakonom o tajnosti podataka, predstavlja grubu zloupotrebu ovog pravnog instituta i poigravanje sa temeljnim vrednostima demokratskog društva.

Podsećamo Vladu Republike Srbije da su sva medijska javna preduzeća, počev od Studija B i Niške televizije pa do najmanjih lokalnih, stvarana i decenijama održavana novcem građana ove zemlje. Zbog toga građani imaju pravo na potpuni uvid u društveno izuzetno važan proces privatizacije medija i izbor novih vlasnika, koji će koristiti javna dobra i učestvovati u javnom informisanju. Ovo pravo ne sme biti suspendovano samovoljnim i protivzakonitim odlukama nosilaca javnih funkcija.

Uloga Vlade Republike Srbije u konkretnom slučaju definisana je članom 26 Zakona o tajnosti podataka, kojim je predviđeno da Vlada može “sa pojedinih dokumenata opozvati oznaku tajnosti, bez obzira na stepen tajnosti, ako je to u javnom interesu”.

Članom 8 pomenutog zakona precizirano je da se oznaka tajnosti može upotrebiti kada su u pitanju podaci koji se odnose naročito na nacionalnu bezbednost Republike Srbije, javnu bezbednost, odnosno na odbrambene, spoljnopolitičke, bezbednosne i obaveštajne poslove organa javne vlasti, odnose Republike Srbije sa drugim državama, međunarodnim organizacijama i drugim međunarodnim subjektima.

Imajući u vidu okolnost da je oznakom „STROGO POVERLjIVO“, koji se određuje radi sprečavanja nastanka teške štete po interese Republike Srbije, označeno „Uputstvo za ponuđače”, dokument koji ne ispunjava ni jedan od zakonomom propisanih uslova, predlažemo Vladi Republike Srbije da iskoristi zakonsku mogućnost, skine oznaku tajnosti i omogući uvid javnosti u pomenuti akt.

Svaka drugačija odluka Vlade predstavljala bi podstrek za podzemne političke grupacije koje, negujući i održavajući kult tajnosti svojstven autoritarnim sistemima, urušavaju temeljne vrednosti demokratskog društva i dovode u opasnost fundamentalne političke slobode.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend