29. maj 2014.

Aleksandar Vučić: Apsolutno netačni navodi o pritisku na medije i cenzuri

vucic

Vučić je odbacio iz OEBS-a o navodnoj cenzuri u Srbiji i naglasio da je apsolutno netačno da je bilo zahteva za povlačenje pojedinih tekstova sa sajtova.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je juče zabrinutost zbog cenzure sadržaja na internetu u Srbiji i pozvala srpske vlasti da neguju necenzurisanu debatu o pitanjima od javnog interesa.

„Dunja Mijatović je rekla da je neko skinuo tekst iz Blica, cenzurisao neki Prompert sajt. Sad ja postavljam pitanje, ne želeći da potcenim značaj te teme, da li sam ja mogao to da uradim? Blic je novina koja piše protiv vlade, to je nemačko-svajcarska novina. Kako sam ja mogao da skinem tekst, koji sam, inače, pogledao, prilično nepismen i glup tekst, koji me je nasmejao“, upitao je Vučić.

On je rekao da takve ocene i optužbe za cenzuru nanose veliku štetu Srbiji, a ne njemu.

„Mislim da je najbolje rešenje da zato pronađete jedan slučaj, neka dođe neko iz Blica ili sa vaše televizije ili B92 i neka kažu da sam jednu stvar tražio da bude cenzurisana i ja ću da priznam da nisam govorio istinu, a posle toga biće nemoguć moj opstanak na političkoj sceni“, rekao je Vučić.

On je rekao da u ovom trenutku ima mnogo važnijih problema i bitnijih stvari za Srbiju, a to je, između ostalog, kako da se posvetimo ekonomskim reformama, koje se moraju sprovesti uprkos dodatnim nevoljama zbog posledica poplava.

On je rekao da u ovom trenutku ima mnogo važnijih problema i bitnijih stvari za Srbiju, a to je, između ostalog, kako da se posvetimo ekonomskim reformama, koje se moraju sprovesti uprkos dodatnim nevoljama zbog posledica poplava.

„U takvim trenutcima neko je posvećen tome da odvraća pažnju od svega važnog“, primetio je Vučić.

On je rekao da je vlast bila optužena za cenzuru i u vreme dana žalosti, jer je, „valjda, RRA rekla kablovskim emiterima da ne puštaju programe zabavnog karaktera, poput Pink mjuzika i Foks lajfa“.

„Srećom, američka kompanija KKR, koja je kupila SBB, je bila korektna i rekla da neće da daju da se pevaju pesme tri dana. Ali, neki su pokušali da za to kažu da je to cenzura. Hoću da ljudi u Srbiji to znaju. To je vrsta pokvarenjaštva i nepoštovanja prema svoje zemlje“, rekao je Vučić.

On je dodao da, ako je problem zapravo to što Srbija jedina u ovom regionu nije uvela sankcije Rusiji, onda to treba reći, a ne napadati njegovu vladu za navodnu cenzruru.

„Rekao sam i našim stranim priajteljima: ako hoćete da me rušite zbog toga što je Srbija pokazala da se ponaša kao slobodna zemlja i donosi slobodne i suverene odluke u vezi Rusije i Ukrajine, ja ću se skloniti, jer ne želim da štetim zemlji“, rekao je premijer i dodao da je na tom mestu da zastupa interese Srbije, a ne Amerike, Rusije ili EU.

„Dokle mogu i dok mogu braniću interese Srbije, ako vidim da će zbog toga Srbija da ima štetu, skloniću se. Nekima smeta hapšenje Šarića, nekima činjenica da nećemo da uvodimo sankcije Rusiji, jedini u regionu..“, primetio je Vučić.

Za originalni tekst objavljen na sajtu Tanjuga kliknite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend