11. sep 2014.

Antene samo do kraja 2015.

TV-remote-controlSrbija će do juna 2015. preći na emitovanje digitalnog signala, a država će obezbediti neophodne „set-top boxove“ za 180 hiljada najsiromašnijih. U Srbiji, preko tzv zemaljskih, sobnih i krovnih antena signal prima oko 38 odsto građana i oni će morati da prilagode svoje uređaje novom standardu do zadatog roka. …

Još 2005. počela je digitalizacija u Srbiji, a danas čak 93 građana može da prima digitalni signal, ipak malo njih zna šta to znači.

Čak i posvađani sa tehnikom, do juna 2015. moraće da obezbede uređaje koji podržavaju digitalni signal. Pred korisnicima su tri mogućnosti. Da budu u sistemu kablovske televizije, da kupe „set top box“ uređaj ili nov televizor.

Čak i posvađani sa tehnikom, do juna 2015. moraće da obezbede uređaje koji podržavaju digitalni signal.

„Stvar je finansija. Taj ‘Set top box’ košta oko 6, 6 i po hiljada dinara, i ko ima stari model CRT televizora, moraće da ga kupi. Takođe, i noviji televizori, bez DVBT2 tjunera, takođe će morati da se priključe na ‘set top box’. Ko je na kablovskoj televiziji neće morati, jer već dobija digitalni signal preko kabla“, kaže Zoran Petrovski iz firme LEXXON.

Ipak, televizore koji podržavaju DVB-T2 standard koji je Srbija prihvatila, teže je naći na tržištu. To je standard koji smo prihvatili samo mi i Englezi. Mnogo su češći televizori sa DVB-T, DVB-C tjunerom, što je standard koji prihvata većina evropskih zemalja.

DVBT2 tjuner imaju uglavnom noviji i skuplji modeli televizora koji koštaju od 30 hiljada dinara, i više!

To početno ulaganje jedini je trošak prelaska na digitalnu televiziju za korisnike, koji će, zauzvrat dobiti niz pogodnosti, pre svega bolju sliku i zvuk!

Naša medijska kuća počela je sa emitovanjem digitalnog signala 2012. godine i sada nas možete pratiti na oba načina, analogno i digitalno. Analogni signal biće potpuno ukinut do juna 2016!

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend