15. dec 2014.

Azerbejdžan: Zatočena novinarka poslala pismo iz zatvora

546819_azerbaijani-khadija-ismayilova-a-reporter-for-radio-free-europe-radio-liberty-in-bakuap_fIstraživačka novinarka iz Azerbejdžana Kadidža Ismailova, koja je uhapšena u toj državi 5. decembra, uputila je pismo iz zatvora u kom tvrdi da je zatvorena zbog razotkrivanja korupcije.

„Dragi prijatelji, svi vi znate zašto sam u zatvoru. Otkrivanje korupcije je istinski razlog. Jedini način da dokažete da represivni režimi greše je da nastavite istraživanje korupcije i odbranu prava potlačenih. Da, potrebno je platiti cenu, ali vredno je toga“, napisala je Ismailova.

Ona nekoliko godina trpi pritiske vlasti zbog toga što je istraživala korupcionaške poslove porodice predsednika Ilhama Alijeva, inače sina bivšeg predsednika Hejdara Alijeva…

Ona nekoliko godina trpi pritiske vlasti zbog toga što je istraživala korupcionaške poslove porodice predsednika Ilhama Alijeva, inače sina bivšeg predsednika Hejdara Alijeva, kome je u beogradskom parku Tašmajdan podignut spomenik.

Prošle nedelje uhapšena je pod optužbom da je navodila jednog novinara da se ubije tako što je ubedila svoje pretpostavljene da ga ne zaposle. Za to krivično delo zaprećena je zatvorska kazna od tri do sedam godina.

„Hapšenja i ograničavanja su deo naše misije da govorimo istinu. Moje hapšenje dokazuje još jednom da je važno napraviti promenu: Moramo da izgradimo stvarnost u kojoj je istina norma, za čije kazivanje nije nužna hrabrost“, napisala je zatočena novinarka.

Povodom dolazećih praznika poželela je da u 2015. bude više istraživačkog novinarstva i više stremljenja ka pravdi i ljudskim pravima.

Kadidža Ismailova je autorka emisije na Radiju Slobodna Evropa i članica Projekta za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OC CRP), a na udaru medija pod kontrolom vladajuće partije od 2012, od kada je izložena i fizičkim pretnjama i hapšenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend