15. dec 2014.

Erdogan hapsi protivnike: Na meti novinari koji se bore protiv korupcije

GERMANY TURKEY POLITICSTURSKA policija uhitila je u nedjelju pristaše islamističkog propovjednika Fethullaha Gulena, koji živi u egzilu u SAD-u i glavni je protivnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u nizu akcija čija su meta bile i prostorije lista Zaman bliskog Gulenu, javila je Anadolija.

Protuteroristička postrojba policije provela je u nedjelju ujutro akcije u 13 gradova uključujući Istanbul, uhitivši najmanje 24 ljudi, među kojima i jednog od glavnih čelnika televizijske postaje bliske Fetullahu Gulenu.

Predsjednik Erdogan najavio je prije dva dana novu operaciju protiv pristaša svojeg zakletog neprijatelja, kojeg optužuje da je prošle godine orkestrirao pokretanje istrage protiv korupcije među članovima svojeg najbližeg kruga.

Uhidbeni nalozi izdani su protiv 32 ljudi, među kojima je Ekrem Dumanli, glavni urednik Zamana, jednog od velikih turskih dnevnih listova.

Uhidbeni nalozi izdani su protiv 32 ljudi, među kojima je Ekrem Dumanli, glavni urednik Zamana, jednog od velikih turskih dnevnih listova.

Velik broj prosvjednika okupio se odmah ispred zgrade tog lista na periferiji Istanbula, stvorivši kaos i prisilivši policiju da napusti zgradu a da nije uhitila nijednog djelatnika lista.

„Slobodni tisak ne može biti ušutkan u tišini“, izvikivalo je mnoštvo u znak potpore Ekremu Dumanliju.

Nova policijska operacija zadnja je u nizu uhićenja koja od početka srpnja provodi vlada protiv onoga što Erdogan naziva „paralelnom državom“ u redovima snaga sigurnosti koja ima za cilj rušenje njegove vlade.

Turski vladajući režim koji zemlju vodi od 2002. proglasio je prošle zime rat Gulenovom (73) pokretu, kojeg optužuje da je uspostavio „državu u državi“ i da kuje urote ne bi li srušio vlast.

Gulenov pokret Hizmet niječe da je na bilo koji način upleten u istragu zbog korupcije protiv predsjednikovih bliskih suradnika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend