15. dec 2014.

Olivera Kovačević: Političari preuzimaju ideje iz naših tok-šou emisija

549441_dragan-bujosevic-foto-fonet-n-djordjevic_fDa li u njihovim emisija sede samo istomišljenici i da li ono što se u njima kaže ima nekakvog uticaja na javno mnjenje i vlast u Srbiji, da li im teme nameću tajni centri moći ili ambasade u Beogradu, za „Blic“ TV Magazin su govorili Dragan Bujošević, Olivera Kovačević i Milomir Marić.

Dragan Bujošević, autor i voditelj emisije “Stav Srbije”, koja se emituje na televiziji Prva nedeljom u 13 sati, za “Blic TV magazin“ ističe da mnoge tok-šou emisije trapavo i površno otvaraju važne teme za naše društvo.

– Novinarstvo kod nas je dobrim delom neuko. U tome se doduše i ne razlikuje mnogo od raznih eksperata i ostalih koji imaju „mišljenje“. Na sajtu ozbiljnog dnevnog lista nas takvi savetuju da prodajom bubrega, srca i jetre tinejdžera za velike pare bogatom Zapadu rešimo problem maloletničke delinkvencije. Televizija je, ma koliko ozbiljna emisija bila na njenom programu, uvek estrada – kaže Bujošević.

 Poznati novinar naglašava da je u prirodi ljudi da „više gledaju nego što slušaju“.

– U velikom broju tok-šou emisija istomišljenici sede u studiju. Tu onda ne može biti reč o otvaranju problema, jer je na delu zatvaranje mišljenja. Važniji je utisak koji o vama stekne gledalac nego ono što ste kazali – kaže Bujošević.

On je ubeđen da emisije ovog tipa ne utiču mnogo na vlast u Srbiji.

– Sigurno je da bar 25 odsto birača SNS misli da je Utisak nedelje skinut iz političkih razloga. Da li mislite da će tih 25 odsto birača na sledećim izborima biti protiv SNS? Ja znam da neće – poručuje Bujošević

Olivera Kovačević, koja autorski potpisuje emisiju “Da Možda Ne” (RTS 1, četvrtak, 21.05), međutim ističe da su neke političke odluke donete na osnovu izrečenog u nekim emisijama.

– Znam da su neke političke odluke donete direktno pod uticajem tok-šou emisija – jasna je Olivera Kovačević.

 Ona veruje da donosioci odluka i te kako gledaju i slušaju ono što se priča u tim emisijama.

– Politika je po definiciji mediokritetska stvar i uvek bar jednim okom gleda u pravcu javnosti. Donosioci odluka znaju da se nezadovoljstvo javnosti skupo plaća. Naravno, ne znači da je javnost uvek u pravu, pa su zbog toga tok-šou emisije jako važne jer treba da pokažu polarizaciju našeg društva oko neke teme i ako mogu utvrde istinu. Takođe, to što je neka emisija ili njen autor popularan, ne znači da je njegov uticaj adekvatan tim brojevima. Autoritet novinara je aristokratska osobina, njegova moć počiva na ugledu, jasnom vrednosnom stavu – smatra Kovačevićeva.

Prema njenom mišljenju, dobar televizijski tok-šou čine: aktuelna tema i relevantan sagovornik.

– U emisijama treba voditi računa o realnim problemima građana jer ono što je pre deset godina bilo zanimljivo ili važno, danas je prevaziđeno. Autor tok-šou emisije poput svetionika treba da otkrije i osvetli šta tišti građane – ističe Kovačevićeva.

Ona naglašava da pravi novinar sam bira teme i goste, ali dodaje da neke teme ipak nije moguće uraditi.

– Mistifikacije o tome da teme televizijskim autorima nameću skriveni centri moći, ambasade u Beogradu ili srpska kafana potpuno su deplasirane. Život piše teme, a institucije i sve brojniji istraživački centri koji su izvan medija otkrivaju stvari koje neki žele zataškati. Na novinaru je da ih uoči i kompetentno i zanimljivo uobliči. Postoje važne teme u društvu koje ne možete obraditi, jer često oni koji su akteri ili odgovorni izbegavaju razgovor – dodaje novinarka.

Milomir Marić prepoznatljiv je po svojoj emisiji “Ćirilica” (Televizija Hepi, ponedeljak u 20.55), u kojoj često na zabavan i naizgled neozbiljan način tretira vrlo važne i ozbiljne teme za ovo društvo.

Marić pravi razliku između tok-šou emisija, deleći ih na dosadne i zanimljive, odnosno na one koje otvaraju bitne teme koje se tiču građana Srbije i na one koji to ne čine.

– Vrlo često u televizijskom studiju voditelj i njegovi gosti razgovaraju o nekom događaju kao što je poseta neke inostrane delegacije ili neki ekonomski samit. Tada gledaoci najčešće biraju drugi kanal jer ne mogu da se nose sa stručnim objašnjenjima učesnika tih programa. S druge strane postoje i tok-šou programi koji otvaraju dominantne teme u našoj javnosti i takve emisije gledaju i političari, odnosno donosioci odluka u Srbiji – ističe Marić.

On poput Olivere Kovačević naglašava da nosioci vlasti gledaju tok-šou emisije i čak preuzimaju ideje koje se iznose u njima.

– Ne krijem da sam ponosan na to što političari umeju da preuzmu neke ideje, čitave rečenice iz tok-šou emisije. Gledaju oni televiziju pažljivo. Međutim, bio bih mnogo srećniji kada bi se o važnim temama za ovo društvo razgovaralo na skupštinskim zasedanjima i sastancima odbora političkih partija. Bilo bi nam svima bolje kada oni koji donose odluke u ovoj zemlji ne bi krali ideje iz televizijskih tok-šou emisija, već kada bi imali odlučnost, sposobnost da donose važne odluke i viziju – kaže Marić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend