18. jun 2015.

Azerbejdžanski državni mediji objavili lažno pismo osuđene novinarke

hadzidza ismailovaAzerbejdžanska novinarka Hadidža Ismailova, koja je izvještavala o korupciji visokih azerbejdžanskih zvaničnika je napisala nekoliko otvorenih pisama nakon što je u decembru 2014. godine osuđena bez suđenja. Međutim, nijedno od tih pisama nije dobilo prostor u azerbejdžanskim državnim medijima. Do sada

Ismailova, koja je suradnica RSE/RL je 11. juna objavila pismo u New York Timesu povodom otvaranja prvih Europskih igara u Bakuu.

Dva dana kasnije, azerbejdžanski mediji su objavili pismo sa navodno istim sadržajem na vrlo lošem engleskom i azerbejdžanskom, gotovo prepisujući naslov izvornog teksta.

Međutim, verzija koja je objavljena u Bakuu se značajno razlikuje od originalne.

„Najbolji i najpametniji Azerbejdžanci su zatvoreni i skriveni od Europskih igara,“ napisala je Ismailova u New York Timesu. „Nisu željeli da nas vidite i da čujete naše, za njih neprikladne, ali istinite priče.“

Taj dio su azerbejdžanski mediji prenijeli na slijedeći način: „Oni najgori Azerbejdžanci su zatvoreni i skriveni od Europskih igara. Nisu željeli da vidite naše zločine i slušate naše neprikladne laži.“

U originalnom pismu Ismailova poziva svoje pristalice da se „nastave boriti za ljudska prava“, dok u verziji objavljenoj u azerbejdžanskim medijima stoji da bi se trebali „nastaviti boriti protiv sabotera“ kako tamo očito nazivaju borce za ljudska prava.

Čitavo pismo koje je objavljeno u azerbejdžanskim medijima je zapravo parafrazirana originalna verzija, ali sa suprotnim značenjem. Pismo je objavljeno pod imenom Ismailove i sa njenom fotografijom, ali bez ikakvih naznaka ili upozorenja da se radi o izmanipuliranoj ili satiričnoj verziji.

Falsificirana verzija pisma se prvi put pojavila 13.juna na azerbejdžanskom i engleskom jeziku na internet stranici pro-vladine novinske agencije SIA. Iz agencije tvrde da se radi o istom pismu koje je objavljeno u New York Timesu.

Istog dana pismo je objavila i novinska agencija Kaspi. Jedan od utemeljitelja novinske agencije Kaspi je i Sonja Velijeva, supruga Alija Hasanova, koji je na čelu Odjela za društvena i politička pitanja unutar azerbejdžanske predsjedničke administracije. Hasanov i njegova supruga su bili predmet jedne od istraga koje je vodila Ismailova.

I drugi pro-vladini mediji u Azerbejdžanu su objavili lažnu verziju pisma.

„Kruženje lažnog Hadidžinog pisma po azerbejdžanskim pro-vladinim medijima je strašno, čak i ako uzmemo u obzir niske standarde kojima se rukovode ovakvi mediji,“ rekla je Rebecca Vincent, aktivistkinja za ljudska prava i koordinatorica kampanje Sportom za ljudska prava kojom se pokušava „skrenuti pažnja na korupciju, represiju i cenzuru“ za vrijeme Europskih igara u Bakuu.

„Ovo je najnoviji incident u nizu napada na Hadidžu koji pokazuje da se oni jiš uvijek boje onoga šta ona ima za reći čak i iz zatvora,“ dodaje ona.

Vlada azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva je pod oštrim kritikama zbog ljudskih prava. Organizacije za borbu za ljudska prava tvrde da je u Azerbejdžanu zatvoreno preko stotinu političkih zatvorenika i da je još toliko aktivista i novinara dobilo zabranu putovanja.

Ismailova se suočava sa optužbama za utaju poreza i ilegalno poslovanje za šta njene pristalice kažu da se radi o osveti zbog njenih izvještaja o korupciji Alijeva i njegove obitelji.

Na kraju svog pisma New York Timesu Ismailova kaže: „Nemojte samo zahtijevati moje oslobađanje, zahtijevajte oslobađanje svih političkih zatvorenika. Borite se za slobodu izražavanja u Azerbejdžanu. Borite se za ljudska prava.“

Državni mediji u Azerbejdžanu su to „preveli“ kao: „Nemojte zahtijevati samo moje oslobađanje, zahtijevajte oslobađanje svih izdajnika. Borite se za zloupotrebu slobode u Azerjbedžanu. Borite se za izdajnike nacije.“

Prevela: Ena Stevanović

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend