07. dec 2015.

B92: Da li Vlada stoji iza Gašićevog stava?

B92 najoštrije osuđuje izjavu ministra Bratislava Gašića koji je u Trsteniku rekao: „Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“

Gašić, na ovaj način, nije uvredio samo novinarku Zlatiju Labović, o kojoj je u konkretnom slučaju bila reč, niti samo njen profesionalizam.

Gašićeva izjava nije čak ni samo seksistička, mada je on nesumnjivo uvredio sve žene.

O tome će, verujemo, imati šta da kaže i poverenica za ravnopravnost, ali i ‎Koordinaciono telo Vlade za rodnu ravnopravnost, na čijem čelu je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.‎

Zato Gašićevo izvinjenje, koliko god bilo dobro što je do njega došlo, što je bezuslovno i što ministar nije ni pokušao da sebe bilo čime opravda, jer opravdanja za njegov postupak jednostavno nema, nije i ne može da bude dovoljno.

A nije dovoljno, zato što Gašić nije samo vređao. Ministar Bratislav Gašić izneo je jasan politički stav. Poručio je u kojem položaju su novinari prihvatljivi za njega lično, za njegovo ministarstvo i vladu čiji je član.

Prihvatljivi su dok kleče pred izvršnom vlašću, dok se sklanjaju iz kadra kako im javnost ni leđa ne bi videla kad ministri govore. Prihvatljivi su dok ne postavljaju pitanja. A takav politički stav ne može nijedno izvinjenje da ispravi.

Konsekvence koje ministar bude pretrpeo zbog svog političkog stava daće odgovor na pitanje o prirodi vlasti ove Vlade, daće odgovor na pitanje da li je stav ministra Gašića politička pozicija Vlade čiji je član.

Podsećamo da je država dužna da neguje pravo na slobodu izražavanja, što podrazumeva i stvaranje povoljne atmosfere za rad novinara. Najmanje što može da uradi je da obezbedi da nosioci javne vlasti poštuju integritet novinara i posao koji obavljaju, imajući u vidu društveni značaj ove profesije.

Na kraju ističemo da je Srbija zemlja u kojoj se svakog meseca napadne bar po jedan novinar, da bar dva novinara imaju policijsko obezbeđenje zbog ugrožene sigurnosti, u kojoj su pretnje i pritisci prema novinarima gotovo svakodnevna pojava, a vređanje novinara postaje manir koji primenjuju svi, od fudbalskih trenera do predstavnika vlasti.

U takvoj atmosferi, najmanje što je potrebno je da visoki funkcioneri svojim neodmerenim i necivilizovanim izjavama dodatno komplikuju i ovako teško stanje u kojem se oni nalaze.

Zato pozivamo Vladu Republike Srbije da se ogradi od izjava svog ministra i da ubuduće učini sve da državni funkcioneri prema novinarima postupaju sa poštovanjem koje zaslužuju i poručujemo da novinari nisu i nikad neće biti „poslušni štenci vlasti“, već istinski „psi čuvari“ demokratije, ljudskih prava i javnog interesa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend