02. okt 2014.

B92 ostaje bez popusta od 11 miliona

b92Televizija B92 mogla bi da ostane bez popusta na naknadu koju plaća kao nacionalni emiter Regulatornom telu za elektronske medije ukoliko preraste u pretežno zabavnu televiziju, a veći deo informative „preseli“ na kablovski kanal B92 Info, saznaje Danas. 

Zbog sopstvene produkcije informativnog programa, B92 je jedina televizija sa nacionalnom frekvencijom koja na godišnju naknadu od 55 miliona dinara već nekoliko godina ima popust od 20 odsto, odnosno 11 miliona dinara.

B92 je, podsetimo, više puta najavljivala da planira da postane zabavna televizija, a da kablovski kanal B92 Info preuzme vodeću ulogu u informativnom programu, zbog čega je i odlučeno da se Utisku nedelje ponudi prelazak na drugi kanal. Na pitanje Danasa da li to znači da će informativni program potpuno biti izbačen iz šeme B92, direktorka korporativnih komunikacija te kuće Beba Dragić navodi da će „informativna redakcija i vesti svakako biti bitan deo programa“.

Ukoliko bi B92 odlučila da potpuno izbaci informativu sa osnovnog kanala, za to bi morala da traži saglasnost Regulatornog tela za elektronske medije (RTEM), doskorašnje RRA, jer su dužni da se pridržavaju programskog koncepta za koji su dobili dozvolu za nacionalnu frekvenciju, kaže za Danas predsednik Saveta RTEM Goran Karadžić.

„Zadovoljni smo činjenicom da rejtinzi kao povratna reakcija publike govore u prilog tome da se gledaocima dopada zabavni program TV B92, koji podrazumeva osveženja poput regionalno popularne domaće igrane serije „Lud, zbunjen, normalan“, TV igre Zlatni krug, Galilea, Bulevara B92 i Bulevara u 5 do 5, kao i mnogih drugi. Dalji koraci u programskoj strategiji su u razmatranju, a informativna redakcija i vesti će svakako biti njegov bitan deo. Gledaoce i javnost uredno ćemo obaveštavati o svim daljim programskim promenama i unapređenjima istog“, napominje Dragićeva.

Ukoliko bi B92 odlučila da potpuno izbaci informativu sa osnovnog kanala, za to bi morala da traži saglasnost Regulatornog tela za elektronske medije (RTEM), doskorašnje RRA, jer su dužni da se pridržavaju programskog koncepta za koji su dobili dozvolu za nacionalnu frekvenciju, kaže za Danas predsednik Saveta RTEM Goran Karadžić. Svi nacionalni emiteri, među kojima i B92, u svojim elaboratima prilikom konkurisanja za dozvole naveli su da će imati i informativni program.

„B92 o tome treba da obavesti RTEM i da zatraži saglasnost za promenu programskog koncepta. Ne očekujem da će oni potpuno obustaviti informativni program, ali videćemo šta će se dešavati i na osnovu toga ćemo reagovati. Oni moraju da se pridržavaju svog elaborata, ali to ne znači da ne mogu da menjaju emisije. Ukoliko promena programa bude korenita, to može biti i razlog za oduzimanje dozvole za emitovanje“, objašnjava Karadžić.

NUNS: Protest nije završen

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) se zbog skupa ispred zgrade RTV B92 u nedelju uveče, u znak protesta zbog ukidanja Utiska nedelje, zahvalilo svim novinarima i građanima koji su iskazali jasan stav prema ovom pokušaju sužavanja javnog prostora, ističući da ovaj protest ne smatra završenim. „Novinari, pre svih, ovim okupljanjem pokazali su da su spremni da se angažuju u odbranu sopstvenog dostojanstva i prava da obavljaju svoj posao na način koji će doprineti ne samo ugledu profesije, već i stvaranju društvene atmosfere u kojoj nema zabranjenih tema, sadržaja ili sagovornika“, saopštio je NUNS.

Bećković: Ne vidim svoju emisiju na nekoj drugoj TV

Autorka emisije Utisak nedelje Olja Bećković kaže za Danas da i dalje ima važeći ugovor i da se nada da će televizija jednog jutra odlučiti da taj ugovor i poštuje, jer ne vidi sebe i svoju emisiju na nekoj drugoj televiziji. Na pitanje Danasa da li će Utisak nedelje nastaviti da se emituje na bilo koji drugi način ukoliko B92 ne ispoštuje ugovor, Bećkovićeva odgovara da je „taj koji je doneo odluku da Utiska nema, odlučio je da ga nema nigde“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend