11. dec 2015.

B92 u Kruševcu: Zatvorena vrata i niko pred kamere

20038187056699e67af16d130435284_v4_bigPosle prvog talasa sveopštih osuda postupka ministra Bratislava Gašića prema novinarki B92 Zlatiji Labović, usledila je relativizacija tog čina

Gašiću iz pojedinih stranačkih odbora i preduzeća stiže podrška, a novinarka B92 se stavlja na stub srama.

Podrška sindikata, ali i direktora preduzeća „Milan Blagojević“ iz Lučana, „Namenska“ iz Trstenika i „Trajal“ iz Kruševca ministru Bratislavu Gašiću. Pred kamere niko nije želeo, umesto toga pišu premijeru Vučiću.

Odbornik Republikanske partije u Skupštini Kruševca Predrag Petronijević, inače zaposlen u predškolskoj ustanovi „Nata Veljković“ u tom gradu, tvrdi da je direktorka ustanove pokušala da radnicima na potpis stavi peticiju kojom se podržava ministar Gašić.

Ipak, kaže da, nakon što je on to objavio na svom profilu na Fejsbuku, peticija nije dospela pred radnike.

„Na tom kolegijumu je trebalo da svi šefovi narede svojim podređenima da potpišu neku peticiju o podršci ministru Gašiću. Tu peticiju bi morali svi da potpišu, svi radnici, iz razloga što je veliki pritisak na radnike, najavljuju se velika otpuštanja i oni bi bili zloupotrebljeni u te političke svrhe“, tvrdi Petronijević.

Iz te predškolske ustanove takođe nisu želeli pred našu kameru, ali tvrde da priča o peticiji nije tačna.

A TV B92 pokušala je da dođe do izjave u lokalnom odboru SNS-a iz Kruševca, koji je juče optužio našu novinarku da je provocirala ministra Gašića. Neki od čelnika odbora danas su bili u Beogradu, ali nisu bili raspoloženi da izađu pred kamere.

A iako niko od zvaničnika kruševačkih naprednjaka nije hteo pred kameru, jedan od mesnih predstavnika Milojko Jovanović ipak je progovorio o toj temi sa novinarkom N1 i izneo laži i uputio nove uvrede našoj koleginici.

Ja mislim da je ona sama, to nije snimljeno, rekla ova mi poza najviše odgovara“, rekao je Jovanović.

Kako nije snimljeno, kad se sve vreme snima?

Taj deo nije snimljen. Zna se da je bilo to“.

Ko to zna?

Pa znam ja“.

Vi ste bili tamo?

Pa nisam, ali sam čuo“.

Drugi kažu da toga nije bilo.

Drugi sigurno su iz Demokratske stranke, žuto obojeni“.

Znači, po Vama je u redu to što je rekao ministar?

Pa nije u redu, ali ljudski je pogrešiti, ljudski se izvinuti“.

Izviniti ili izvinuti?

Izvinuti, da, da“, potvrdio je Jovanović. U međuvremenu se nastavlja pokušaj diskreditacije novinarke B92 Zlatije Labović. To je posledica neadekvatnog stava prema seksizmu i mizoginiji u javnom životu, smatra predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

„I upravo zato nam se sada dešava da pojedini mediji i političari, pa vidimo i neki građani, jednostavno ponovo provlače koleginicu kroz neko blato, kroz koje je ona već prošla, ničim opravdano“, kaže Obradović.

Na pitanje šta struka može da uradi kako bi zaštitila novinarku od napada Vukašin Obradović odgovara:

„Nažalost – malo, ono što je sigurno, današnji tekst u Informeru i naročito ilustracija koja ide uz taj tekst predstavljaju najgrublje kršenje kodeksa, da ne govorim o nekoj profesionalnoj solidarnosti“, navodi predsednik NUNS.

Obradović smatra da bi o svemu trebalo da se oglasi Savet za štampu, ali i Ministarstvo kulture i informisanja.

 Foto: B92 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend