27. dec 2014.

Baku:Zatvoren Radio Slobodna Evropa

416381640549d46886a5f3862904892_origAzerbejdžanske vlasti danas su zatvorile dopisništvo Radija Slobodna Evropa u Bakuu.

U prostorije azerbejdžanskog servisa Radio Slobodna Evropa u Bakuu danas je ušla policija i tužioci, koji su zaposlenima saopštili da imaju sudski nalog da zatvore radio.

Kancelarija Radio Slobodne Evrope zatvorena je od petka ujutro, rekao je direktor azerbejdžanskog servisa RSE, prenela je agencija AP.

Kancelarija državnog tužioca saopštila je američkoj agenciji da je izvršen pretres radi istrage „velikog krivičnog dela“, ali detalji nisu navedeni.

Direktor servisa RSE u Azerbejdžanu Kenan Alijev rekao je da je najmanje deset službenika, praćenih naoružanim policajcima, ušlo u biro oko 10.30 po lokalnom vremenu.

Istražitelji Tužilaštva su, prilikom upada, tražili pristup dokumentaciji koju dopisništvo ima, te dokumente o zaposlenim novinarima, rekao je Alijev.

„Istražitelji su upali u naš biro u Bakuu, koji se nalazi u jednoj poslovnoj zgradi na II spratu. Nasilno su ušli, pokazujući neke papire koji navodno dokazuju da smo pod istragom. Članovi redakcije ubačeni su u jednu prostoriju i tamo su zatvoreni. Nemaju pristup telefonima, niti ikakvoj drugoj vezi komunikacije. U međuvremenu, istražitelji provjeravaju kompjutere, pretražuju biro i prijete zaplijenom opreme.“

Azerbejdžansko Tužiteljstvo organizovalo je poslednjih nekoliko meseci slične upade i u druge inostrane firme, uključujući i nevladine organizacije kao što su IREX, Nacionalni demokratski institut i Oxfam. Sve tri su posle ovog upada zatvorene.

Novinari treba da budu zajedno, ne treba da ostave istraživačkog novinara samog, ne sme samo jedna osoba da se bavi istraživačkim novinarstvom, rekla je u intervjuu za Novi magazin Kadija Ismailova.

Novinarka Radija Slobodna Evropa (RSE) Kadija Ismailova, koja je pisala o korupciji i kršenju ljudskih prava u Azerbejdžanu, uhapšena je početkom decembra u Bakuu, po optužbi da je svojim postupcima navela jednog čoveka na samoubistvo.

Sud u Bakuu naložio je da Ismailova ostane iza rešetaka do suđenja po optužbi, za koju je zaprećena zatvorska kazna do sedam godina, preneo je AP.

Ismailova je i ranije bila meta zbog svog izveštavanja, preneo je AP.

Godine 2012, posle serije članaka o ulozi vladajuće porodice u unosnim građevinskim projektima, dobila je pismo upozorenja da bi njena reputacija mogla da bude ugrožena, nakon čega je privatni video-snimak, na kome su ona i njen momak, osvanuo na internetu.

Azerbejdžanska vlada je nedavno objavila duži dopis u kome se kritikuje „kolonijalizam“ Sjedinjenih Američkih Država i optužuju novinari lokalnog servisa RSE da rade na promovisanju stranih interesa u zemlji.

Mnogi aktivisti i nezavisni novinari su zatvarani od kako je Azerbejdžan stekao nezavisnost od Sovjetskog saveza 1991, uključujući dvojicu boraca za ljudska prava u avgustu, podsetila je američka agencija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend