27. dec 2014.

NVO: Sve jezivije kampanje protiv političkih protivnika

Nevladine organizacije iz Vojvodine upozoravaju domaću i međunarodnu javnost da medijska kampanja koju vlast u Srbiji sprovodi protiv političkih protivnika ne samo da ne jenjava nego svakodnevno dobija sve jezivije oblike.

Teško da se situacija može porediti sa devedesetim godinama prošlog veka, ali se čini da ni tada, koliko god grozna bila, medijska scena u pojedinim segmentima nije doživljavala ovakav sunovrat kao danas.

Kampanja koja se recimo ovih dana vodi protiv Bojana Pajtića ili Srđe Popovića ili Zorana Živkovića, nezavisno od toga da li deli njihova politička i druga stajališta, trebalo bi da zabrine svakog građanina ove zemlje…

Pojedini mediji u želji da ponize, satanizuju, dehumanizuju političke protivnike vlasti spremni su da krše sve etičke i profesionalne norme, domaće i međunarodne zakone, svesno ugrožavajući ne samo dostojanstvo pojedinih ličnosti i njihovih porodica već počesto i njihove živote, praveći od njih pokretne mete. Za to se koriste sva raspoloživa sredstva: kršenje prezumpcije nevinosti, stvaranje moralne panike, otvorene laži i podmetanja, nacionalizam, šovinizam, homofobija…

Kampanja koja se recimo ovih dana vodi protiv Bojana Pajtića ili Srđe Popovića ili Zorana Živkovića, nezavisno od toga da li deli njihova politička i druga stajališta, trebalo bi da zabrine svakog građanina ove zemlje i da mu ukaže da su predstavnici vlasti spremni apsolutno na sve kako bi zadržali dominaciju i vlast.

Sa ovakvom nekompetentnom vlašću koja razara i onu krhku civilizovanost ovog društva, Srbija srlja u veoma ozbiljnu političku i ekonomsku krizu u kojoj su i najgori scenariji mogući.

Nevladine organizacije apeluju na predstavnike stranih država, međunarodnih organizacija i institucija da upotrebe svoj autoritet i zahtevaju od srbijanske vlasti da pod hitno prestane da stvara atmosferu linča i lova na veštice, duboko destabilizujući državu.

U protivnom, oni će preuzeti deo odgovornosti za ono što se u Srbiji, kao duboko traumatizovanom društvu, može desiti.

Potpisnici:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Vojvođanski građanski centar
Helsinški odbor za ljudska prava
Zelena mreža Vojvodine
Građanski fond Panonija
Građanska akcija Pančevo
Centar za interkulturalnu komunikaciju

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend