23. maj 2015.

„Balkan nije prevazišao sistem kontrole medija“

dunja_mijatovicGlavne pretnje slobodi medija u zemljama OEBS-a su sve učestaliji napadi na novinare, pokušaji filtriranja sadržaja na internetu i pokušaji blokade pristupa internetu, dok je na Zapadnom Balkanu ključni problem taj što zemlje regiona još nisu prevazišle sistem kontrole medija

U intervjuu za portal Juropijen vestern Balkans ( European Western Balkans ), Mijatović je rekla da se razmere problema u oblasti slobode medija razlikuju od regiona do regiona, ali da srž ostaju bezbednost novinara i sloboda na internetu.

„Glavni problem koji preovlađuje na Zapadnom Balkanu je taj što region još nije prevazišao zaostavštinu prethodnog sistema. Pod tim podrazumevam kontrolu medija“, rekla je Dunja Mijatović. Po njenim rečima, uočljivi su neki pozitivni koraci: u Makedoniji je ustanovljen prvi savet za štampu, a u Crnoj Gori je u toku izrada etičkog kodeksa novinara.

„Takođe sam svesna da postoje napori, na čijem je čelu Savet Evrope, da se formalizuje mreža samoregulatornih tela na području Jugoistočne Evrope što bi, po mom mišljenju, moglo značajno da unapredi kvalitet novinarstva i solidarnost među novinarima u regionu. Očekujem realizaciju (te mreže)“, rekla je Mijatović.

Još jedan pozitivan korak je formiranje nezavisnih komisija za nadzor istrage u slučaju ubistava novinara, ukazala je ona. „Ipak, ne postoji način da se zameni odgovornost državnih institucija i preko potrebne političke volje i napora da se ubice i naručioci tih užasavajućih napada na medije izvedu pred lice pravde. Bezbednost novinara uvek će biti prioritet moje kancelarije“, ukazala je Mijatović.

Ona je takođe kazala da je napad na uredništvo magazina Šarli Ebdo u Parizu bio „napad bez presedana na slobodu govora i slobodu medija“ i dodala: „Mislim da ćemo se sa posledicama tog užasnog napada suočavati još duže vreme“. „Verujem da je najbolja reakcija (na napad) nastavak iskazivanja prava na slobodu izražavanja bez ikakvog uzdržavanja ili autocenzure“, rekla je Mijatović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend