03. maj 2016.

Ban Ki Mun zabrinut zbog stanja medijskih sloboda

ban-ki-mun-Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je zabrinutost zbog sve većih restrikcija s kojima se susreću medijski radnici u mnogim zemljama i pozvao vlade, političare, privrednike i građane da se obavežu da će čuvati i štititi nezavisne i slobodne medije

„Ograničenja slobode izražavanja stavljaju okove na sam napredak. Na ovaj Svetski dan slobode medija, pozivam vlade, političare, privrednike i građane da se obavežu da će čuvati i štititi nezavisne i slobodne medije. Bez ovog osnovnog prava, ljudi su manje slobodni i manje osnaženi. Uz njega, mi možemo zajedno da radimo za svet dostojanstva i mogućnosti za sve“, naveo je Ban u pisanoj izjavi povodomSvetskog dana slobode medija, 3. maja.

On je ukazao da ljudska prava, demokratska društva i održivi razvoj zavise od slobodnog protoka informacija, a da pravo na informisanje zavisi od slobode medija.

„Sloboda medija i slobodan protok informacija su neophodni ne samo da bi se informisali građani, već i da im se omogući da smatraju svoje lidere odgovornim za ispunjenje onih obećanja koja su dali. Mediji, uključujući i sve više nove onlajn/internet medije – služe nam kao naše oči i uši. Mi svi imamo koristi od informacija koje nam oni pružaju“, naveo je Ban.

Generalni sekretar UN je ocenio da su slobodna, nezavisna i bezbedna medijska okruženja od ključnog značaja, ali da su ipak novinari, sve češće, ugroženi, maltretirani, ometani i često ubijani tokom potrage za informacijama.

„Mnogi su nestali u detonacijama, neki u užasnim uslovima, zbog rasvetljavanja vladinih neuspeha, koruptivnih radnji ili društvenih problema“, naveo je u izjavi generalni sekretar UN.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend