25. nov 2014.

Bez olakšica za kraljevačke radio i TV stanice

1248073_hqdefaultIako do kraja ove godine kraljevačke medije očekuje još jedna isplata teško da će planirana svota biti u potpunosti realizovana. Naime, priliv novca u budžet ne odvija se prema planu i manji je za oko 20 odsto.

Treća „tranša“ raspodele novca namenjenog finansiranju lokalnih medija u Kraljevu isplaćena je nedavno, a prema odluci Gradskog veća ovog puta je izdvojeno 2,6 miliona dinara. Tako su Radio televizija Kraljevo i ,,Ibarske novosti“ dobile 870.000 dinara, TV Melos 660.000, Kraljevačka televizija 600.000, televizija „MIKS“ 290.000, radiju „996″ pripalo je 80.000, dok su radio „M“ i radio „BUM“ dobili po 60.000 dinara.

Inače, na ime podrške regionalnim i lokalanim medijima do sada je iz budžetske kase isplaćeno 8 miliona i 570 hiljada dinara, što je nešto više od polovine planirane sume koja za 2014. godinu iznosi 15 miliona dinara.

No, iako će do kraja ove godine biti još jedna isplata teško da će planirana svota biti u potpunosti relizovana, bez obzira što ona procentualno iznosi tek 0,4 odsto od gradskog budžeta projektovanog na 3,6 milijardi dinara. Naime, priliv novca u budžet ne odvija se prema planu i manji je za oko 20 odsto.
Kraljevačke medije pogodila je i odluka Regulatornog tela za elektronske medije (RTEM), prema kojoj su radio i TV stanice na poplavljenim područjima oslobođeni naknade za emitovanje programa. Na tom spisku nije se našlo i Kraljevo što je nišlo na javno negodovanje vlasnika medija. Podršku im je pružio i gradonačelnik Tomislav Ilić koji se posebnim zahtevom obratio RTEM – u. Međutim, osim dolaska predstavnika ove agencije i razgovora sa vlasnicima i urednicima još nema zvaničnog odgovora, izuzev usmenog stava pomenute delgacije da će odluka o olakšicama teško biti proširena i na emitere sa područja grada Kraljeva.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Trošenje javnog novca za lokalne medije“ Udruženja novinara Srbije. Projekat realizuje UNS u partnerstvu sa nedeljnikom „Vreme“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend