12. jul 2016.

Blagojević o presudi Višeg suda: Da je netko sucu poručio da ga “treba zapaliti”, bi li i tada to bila sloboda govora?

800x600_Blagojevic-PredragViši sud u Nišu donio je pravomoćnu presudu kojom je Aleksandar Stanković oslobođen optužbi da je uputio prijetnje novinarima “Južnih vesti”. U objašnjenju presude navodi se kako „okrivljeni niti jednog trenutka nije izrazio osobne namjere za poduzimanje bilo kakve radnje koja bi ugrozila sigurnost oštećenih“. Ovom odlukom potvrđena je prvostupanjska presuda u kojoj je Osnovni sud prosudio da komentar “treba zapaliti” novinare Južnih vesti, koji je radnik Direkcije za javni prijevoz uputio redakciji, nije prijetnja te utvrdio da djelo za koje je okrivljeni optužen po zakonu nije kazneno djelo nego je okrivljeni iznio svoje mišljenje o radu medijske kuće, pri čemu nije uputio prijetnju da će napasti zaposlene u javnom glasilu „Južne vesti“ iz Niša

Sud je tada zaključio i da se Stanković “izrazio na uvredljiv, krajnje nekulturan način, iznoseći nedopustive vrijednosne stavove ali niti jednog momenta nije izrazio osobne namjere za poduzimanjem bilo kakve radnje koja bi kod oštećenih ugrozila sigurnost. Drugim riječima samo formulacija “Zapalit ću da ne postoje osobe koje tamo rade“ mogla bi predstavljati radnju izvršenja kaznenog djela ugrožavanje sigurnosti.”

pravomocna-presuda_nis_1

Pravomoćna presuda Višeg suda u Nišu

Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik “Južnih vesti” kratko je komentirao presudu:

Da je netko sucu poručio da ga “treba zapaliti”, bi li i tada to bila sloboda govora?

Asocijacija online medija (AOM) reagirala je na presudu Višeg suda u Nišu, po kojem prijetnja da “novinare Južnih vesti treba zapaliti” predstavlja – “izražavanje mišljenja” te smatra da ove nerazumne presude jedinu logiku mogu imati ili u pritisku na sudove ili u njihovoj potpunoj nekompetentnosti za pitanja medija i sigurnost novinara, a i jedno i drugo više je nego zabrinjavajuće. Nadalje, AOM smatra kako su obje presude, i prvostupanjska i pravomoćna, začuđujuće i stoga što je država Srbija kao jedan od svojih prioriteta apostrofirala upravo sigurnost novinara i medijskih radnika, a to pitanje će biti jedno od važnih u pregovaračkom procesu o pristupanju EU. Ovim presudama, smatra AOM, Osnovni i Viši sud dali su legitimitet prijetnjama i praktično otvorili novu sezonu lova na novinare. AOM će o ovom slučaju obavijestiti sve domaće i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode izražavanja i sigurnosti novinara, a pružit će svojoj članici, Južnim vestima, punu podršku u ostvarenju svojih prava pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Podsjetimo, nakon niza istraživačkih članaka o korupciji u gradskoj vlasti, 30. prosinca 2014. godine na portalu “Južnih vesti” pod člankom “Nove snimke namještanja tendera u Nišu” autora Predraga Blagojevića, Ljubice Stojanović i Marije Vučić osvanuo je komentar osobe potpisane kao “Krle Utoka” koja je “Južnim vestima” poručila da su “najveća medijska govna u Nišu, treba ih “zapaliti” da ne postoje, lažljive, iskompleksirane degenerike koji tamo rade”. Niška policija je identificirala osobu koja je prijetila novinarima “Južnih vesti” nakon čega je redakcija podnijela kaznenu prijavu te je protiv Stankovića podignuta optužnica. U spomenutom članku objavljenom 29.12.2014 god. bile su objavljene informacije o tenderu na kome se spominjala i Direkcija za javni gradski prijevoz Grada Niša.

pravomocna-presuda_nis_2_osnovni_sud

Prvostupanjska presuda Osnovnog suda u Nišu

Osnovni sud u Nišu donio je 16.11. prošle godine odluku kojom oslobađa radnika Direkcije za javni prijevoz Grada Niša, Aleksandra Stankovića optužbe da je dana 30.12.2014. god. novinarima javnog glasila „Južne vesti“ iz Niša, sa svog računala, odnosno svoje e-mail adrese uputio prijetnje izazivajući na taj način osjećaj straha, uznemirenosti i osobne nesigurnosti kod novinara spomenutog glasila. Stanković je u svojoj obrani pred sudom naveo da je nakon objavljivanja teksta poslao nekoliko komentara koji su govorili o Direkciji, ali nisu bili objavljeni. Naglasio je da su na portalu samo objavljeni komentari koji su bili usmjereni protiv Direkcije, zbog čega je bio revoltiran te imao namjeru poslati komentar sljedećeg sadržaja, a sve u namjeri da se na portalu objave i komentari koje je u tijeku prethodnog dana slao i koji su afirmativno govorili o Direkciji. Na ovu odluku, žaleći se na prvostupanjsku presudu, Tužiteljstvo je navelo da su novinari prijetnje shvatili vrlo ozbiljno i da su se osjetili ugroženim za svoj život, što je bilo dovoljno da se ove riječi okarakteriziraju kao prijetnje. U žalbi je navedeno i da je Osnovni sud nepotpuno i pogrešno utvrdio činjenice, a o utvrđenim činjenicama “dao vrlo nejasne razloge”. Sudsko vijeće Višeg suda u Nišu prihvatilo je obranu Aleksandra Stankovića da je spornu poruku poslao jer je bio revoltiran što Južne vesti nisu objavile neke od njegovih komentara na sporni tekst o korupciji u Direkciji za javni prijevoz.

1 komentar za: “Blagojević o presudi Višeg suda: Da je netko sucu poručio da ga “treba zapaliti”, bi li i tada to bila sloboda govora?

  1. mira

    Ali je zato PISAC i dobitnik Ninove nagrade osudjen da plati 100.000 din jer je „pretio“ smrcu gradonacelniku Nisa, tako sto je pisao SMS poruke!

    12. јул 2016. at 12:06

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend