12. jul 2016.

Tabloidi povredili dostojanstvo ubijene devojčice i njene porodice

Policija iz Zaječara na mestu zločina Foto: srbijadanas.rs

Policija iz Zaječara na mestu zločina Foto: srbijadanas.rs

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava najdublje nezadovoljstvo i neslaganje sa načinom na koji pojedini tabloidni listovi izveštavaju o zločinu nad trogodišnjom devojčicom

NUNS ocenjuje da su tabloidi iskoristili ovaj stravičan događaj za nadmetanje u senzacionalističkom “informisanju” javnosti čime su ne samo najgrublje povredili dostojanstvo žrtve i dodatno viktimizirali njenu porodicu, već i ozbiljno uznemirili širu javnost.

Posebno je neprihvatljivo to što se u analizi zločina bezobzirno navode detalji zločina kao da su novinari neposredno angažovani u istražnim radnjama, i to pre nego što je istraga zvanično okončana.

Profesionalna etika obavezuje novinare i urednike da poštuju i štite prava i dostojanstvo žrtava zločina, a naročito da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama.

Pored toga, Kodeks novinara Srbije zabranjuje novinarima da u izveštavanju koriste neprimerene, uznemiravajuće i druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu.


Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 11. jula 2016.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend