11. jul 2016.

Političari ne treba da prisustvuju komemoraciji u Srebrenici

dino_jahic_n1_1Političari najmanje rade na pomirenju u regionu i oni ne bi trebalo uopšte da prisustvuju komemoraciji u Srebrenici jer prave „više štete nego koristi“, smatra glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Dino Jahić

Istupi političara nas najviše udaljavaju od pomirenja i oni ne bi trebalo da prisustvuju komemoraciji zato što sebe stavljaju u prvi plan, rekao je Jahić gostujući u novom danu.

“Na stranu zločin koji se dogodio, u poslednjih 20 godina sva priča oko Srebrenice je prljava politička igra koja odgovara i Sarajevu i Banjaluci i Beogradu jer imate recimo političara iz Sarajeva koji nešto izjavi pa onda političar iz Banjaluke jedva dočeka da odgovori na to, pa neko iz Beograda odgiovori na to. U nekom javnom diskursu to traje po tri, četii lili pet dana i tako nekoliko puta godišnje. Traje prepucavanje oko svega a cilj je sakupljanje političkih poena”, naglasio je urednik CINS-a.

Prema njegovim rečima, kada se govori o Srebrenici nikad nije razjašnjeno do kraja gde su završili milioni dolara, evra, maraka…

Komentarišući to što je srpskom državnom vrhu poručeno da nije dobrodošao u Srebrenicu jer ne priznaje da je izvršen genocid, Jahić ponavlja da komemoraciji ne bi trebalo da prisustvuju političari ni sa jedne strane jer prave “više štete nego koristi”.

Nije bitna definicija zločina, kaže on dodajući da je poenta da se zločin dogodio i da o time treba razgovarati i priznati a ne prebacivati na politički teren radi sticanja političkih poena.


Celo gostovanje u kojem je Jahić govorio o senzacionalizmu u medijima, radu CINS-a, Nikoli Tesli pogledajte na snimku televizije N1.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend