22. okt 2014.

Blic grubo prekršio Kodeks

nunsNezavisno udruženje novinara Srbije upućuje najoštrije kritike uredništvu dnevnika „Blic“ zbog teksta kojim se sugeriše da je poznati glumac obljubio maloletnika. NUNS smatra da je ovim skandaloznim tekstom, domanantno najavljenim na naslovnici, „Blic“ grubo prekršio etičke i profesionalne standarde novinarstva.

„Blic“ svoj tekst zasniva na krivičnoj prijavi oca maloletnika – navodne žrtve. Pored toga, „Blic“ se poziva i na neimenovani izvor iz nadležnog tužilaštva koji je potvrdio da je prijava podneta i da je “slučaj u fazi proveravanja navoda iz krivične prijave”. Uprkos napomeni da je tužilaštvo “poslalo predmet na proveru u policiju”, „Blic“ je objavio više fotografija, ime i prezime i biografske podatke glumca.

Podsećamo da Kodeks novinara Srbije obavezuje novinara “da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti i ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude”. Mediji su dužni da poštuju pravo pretpostavke nevinosti i da štite privatnost i identitet osumnjičenog.

Novinar mora da ima svest o moći medija, odnosno o mogućim posledicama po žrtvu ili počinioca krivičnog dela ukoliko se otkrije njegovidentitet, posebno mora da ima u vidu težinu mogućih posledica u slučaju eventualne greške u izveštavanju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend