22. okt 2014.

Novinarska udruženja i organizacije kritikuju Blic

notesImajući u vidu težinu i ozbiljnost optužbe, neprofesionalni i neetički potez Blica može se okarakterisati i kao poziv na linč, navodi se u saopštenju PROUNS-a i SINOS-a.

Objavljivanjem na naslovnoj strani navoda da je poznati glumac obljubio maloletnika, list „Blic“ ozbiljno je ugrozio njegov ugled i prava, navodi se u saopštenju Profesionalnog udruženja novinara Srbije i Sindikata novinara Srbije.

Nepoštovanje prezumpcije nevinosti, senzacionalistički naslov i neprofesionalni pristup mogu dovesti do nepopravljivih posledica i trajnog anatemisanja ličnosti.

Imajući u vidu težinu i ozbiljnost optužbe, neprofesionalni i neetički potez „Blica“ može se okarakterisati i kao poziv na linč.

PROUNS I SINOS apeluju na uređivačke kolegijume medijskih kuća da poštuju novinarski kodeks i da zbog većih tiraža ne objavljuju primitivne tekstove koji mogu da ugroze bezbednost prozvanih osoba čija krivica nije dokazana.

UNS: Blic prekršio Kodeks novinara

„List je senzacionalistički pristupio temi koja ozbiljno može ugroziti prava Gorana Jevtića, bez obzira na to što je Jevtić javna ličnost. Mediji su, po Kodeksu novinara Srbije, dužni da poštuju pretpostavku nevinosti i ne smeju nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude“, navodi se u saopštenju UNS-a.

To udruženje saopštilo je da novinari „Blica“ nisu pristupili poslu s dužnom profesionalnom pažnjom, jer je glumac proglašen počiniocem krivičnog dela, iako se navodi iz privatne krivične prijave još uvek proveravaju u Tužilaštvu.

NUNS: Grubo prekšeni profesionalni standardi

NUNS je u saopštenju uputio najoštrije kritike uredništvu „Blica“, uz ocenu da je taj list „grubo prekršio etičke i profesionalne standarde novinarstva“.

„Kodeks novinara Srbije obavezuje novinara da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti i ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude. Mediji su dužni da poštuju pravo pretpostavke nevinosti i da štite privatnost i identitet osumnjičenog“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend