22. okt 2014.

Brankica dobila Nagradu za hrabrost

brankica nagradaBrankica Stankovic, autorka Insajdera večeras je u Njujorku dobila svetsku Nagradu za hrabrost. Ovu nagradu dodeljuje Međunarodna ženska medijska fonadacija, a nagrada je u Americi poznatu i kao novinarski Oskar. Godišnje je dobiju samo tri novinarke iz celog sveta. Među njima je od danas i Brankica.

Ovu važnu svetsku nagradu dodeljuje Međunarodna ženska medijska fondacija koja se oko 15 godina bavi jačanjem uloge zena u informativnim medijima širom sveta.

Svake godine nagrada za hrabrost u novinarstvu se dodeljuje trima novinarkama koje su pokazale izuzetnu snagu karaktera obavljajući svoj posao u teškim ili opasnim uslovima, kao što su pritisci vlasti, pretnje po ličnu sigurnost i druge prepreke.

„U proteklih dest godina primila sam vise od 15 domaćih i međunarodnih nagrada za istraživačko novinarstvo. Ali ova svetka nagrada je dokaz da kada radite svoj posao pošteno i profesionalno, granice nisu važne, nije važno gde je vaša zemlja na mapi, gde živite i radite. Ono što je važno to je da se kvalitet prepoznaje. Naš moto je uvek bio da novinari rade u javnom interesu i da nema kompromisa kada je u pitnaju istina i javni interes“, rekla je Brankica Stanković, autorka Insajdera primajući nagradu.

Dodeli je prisustvovalo oko 600 zvanica iz amerčikog javnog života. Iako je beskompromisno otkrivala istinu o temama o kojima se obično glasno i ne govori, i zbog čega je između ostalog i dobila nagradu, Brankica je rekla kako o sebi ne razmislja kao o hrabroj ženi.

„Ova nagrada se daje za novinarsku hrabrost, ali ja sebe ne dozivljavam kao hrabru ženu. Moji prijetelji me pitaju kako je moguće da se bojim insekata, a ne plašim se da otkrijem informacije o moćnim ljudima iz sveta biznisa, politike i mafije. Mislim da je to stvar odluke – ili radiš svoj posao onako kako najbolje znaš i umeš ili ne radiš uopšte“, istakla je Brankica na dodeli pred oko 600 zvanica iz američkog javnog života.

Svake godine tri novinarke iz celog sveta dobijaju ovu nagradu, za pokazanu, kako se navodi, neverovatnu hrabrost u radu.

Pored Brankice Stanković ovogodišnje dobitnice su i Arva Dejmon sa CNN-a i nezavisna novinarka Solanž Lusiku Nsimir iz Konga.

Pored ove dodele u Njujorku, za nekoliko dana sledi još glamuroznija dodela u Los Anđelesu kojoj prisustvuju još brojne ličnosti iz Američkog javnog života.

Televizija B92 čestita Brankici Stanković na ovom prestižnom priznanju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend