22. okt 2014.

Više stotina policajaca sudjelovalo u akciji hvatanja šefova Pink TV-a

Privođenje Sanjina Kulenovića iz marketinške agencije S.V.R.S.A.

Privođenje Sanjina Kulenovića iz marketinške agencije S.V.R.S.A.

U ranim jutarnjim satima u Bosni i Hercegovini je, prema nalogu Tužiteljstva BiH, počela policijska akcija pod nazivom “Gibraltar” u kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina policajaca.

Meta operacije bili su Neven Kulenović, direktor marketinške agencije S.V.R.S.A., Belma Kulenović iSanjin Kulenović, također iz S.V.R.S.A.-e, Lajla Torlak, zamjenica direktora Pinka BiH, Darko Aleksić,direktor Mreže Plus, Ejub Kučuk, direktor agencije Mita, Senad Zaimović, vlasnik agencije Fabrika, Stipe Prlić, šef Uprave HT Eroneta Mostar (većinski vlasnik je vlada Federacije BiH), i Zoran Bakula, član Uprave Eroneta.

Pretres na 16 lokacija

U istragu su uključena i pravosuđa i policije drugih zemalja, prvenstveno Slovenije i Hrvatske.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli su Prlićev ured i poslovnicu u Ulici kralja Tvrtka u Mostaru u kojoj je radio Bakula. Pretresi su izvršeni i u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Posušju i Grudama.

Direktor agencije Mita javio se iz Austrije objašnjavajući da se radi o slučaju vezanom uz korupcijsko djelovanje Eroneta s marketinškim agencijama. Najavio je povratak u BiH, kao i Zaimović kojega je informacija da ga policija traži zatekla u Hrvatskoj.

Tijekom akcije, kako je priopćila SIPA, provedeni su pretresi na 16 lokacija u cilju prikupljanja dokaza, a privedeno je sedmero osumnjičenih. Uhićene se tereti za kaznena djela organiziranog kriminala, financijskog kriminala i korupcije: krivotvorenje isprava, zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti, pranje novca, poreznu utaju, carinsku prevaru, davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi te druga kaznena djela.

Utvrđeno je da su osumnjičeni “stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet milijuna eura za navodni otkup TV prava i usluga koje najvećim dijelom nisu bile stvarno prometovane”.

Akcija krenula u Austriji

Lajla Torlak, direktorica TV Pink BiH

Lajla Torlak, direktorica TV Pink BiH

Još u veljači 2012. godine SIPA je podnijela izvještaj protiv Prlića, Bakule i Kulenovića, no Tužiteljstvo BiH se proglasilo nenadležnim te je slučaj proslijedilo Mostaru, da bi to isto, dvije godine poslije, učinilo mostarsko tužiteljstvo i predmet vratilo Sudu BiH. Predmet je očito nakon toga vraćen Tužiteljstvu BiH.

O navodnoj povezanosti nekih od uhićenih s protuzakonitim djelima ranije su pisali austrijski mediji nakon otkrića tajnih računa u jednoj banci u Grazu s kojima je povezivan čelnik HT Eroneta Stipe Prlić. Mediji su nagađali da se novac zarađen na sumnjivim marketinškim transakcijama pere preko jedne fiktivne tvrtke registrirane na Gibraltaru.

Napuhavali gledanost

Agencija S.V.R.S.A. spominjana je pak kao monopolist u istraživanju gledanosti TV programa. Sumnjičilo je se za “napuhavanje” rezultata mjerenja gledanosti, čime su umjetno podizane cijene oglašavanja na TV postajama. Tužiteljica Dragica Glušac koja vodi cijeli slučaj ustvrdila je da se raspolaže jakim dokazima protiv osumnjičenih i nazvala istragu “akcijom godine”.

Prlić i Bakula slvoenskom istražitelju: ‘Posudili smo novac za apartmane u Hrvatskoj’

Zbog sumnje u pranje novca preko Slovenije i Austrije, prije nekoliko godina slovenski istražitelj Hari Furlan dolazio je u Mostar, gdje je saslušao Prlića, Bakulu i Kulenovića. Tada su Prlić i Bakula izjavili da su “samo posudili novac od Kulenovića za gradnju apartmana u Hrvatskoj”. I Prlić i Bakula su državljani BiH i Hrvatske. Ta saslušanja su obavljena za potrebe slovenske istrage, no nakon toga se u provjere o poslovanju Eroneta uključila i policija BiH.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend