30. dec 2015.

Bodrožić: Cilj lisica da me javno ponize

Urednika “Kikindskih novina” i potpredsednika NUNS-a, Željka Bodrožića, policija je juče privela zbog neplaćene saobraćajne kazne, a policajac koji ga je privodio pokušao je da mu stavi lisice

Slučajnost ili ne, ali o policajcu koji ga je hapsio, Bodrožić je već pisao, zbog čega je NUNS zatražio istragu, zahtevajući da se utvrdi da li je u pomenutom slučaju došlo do prekoračenja policijskih ovlašćenja.

Urednika „Kikindskih“ na ulici zaustavljaju poznanici i pitaju ga šta se to desilo juče. On odgovor na to pitanje još uvek nema. Kaže, policija je ušla u redakciju, saopštila mu da ga privode zbog neplaćene kazne od 8.000 dinara, i da bez pogovora mora da pođe za njima.

“Zamolio sam ih da pričekaju malo, ali oni su bili neumoljivi da moram da krenem sa njima. Rekao sam im da su mi deca sama kući jer mi je supruga na službenom putu, i da želim da im se javim, ali ovaj je rekao da će obavestiti Centar za socijalni rad i da će se oni pobrinuti za decu, što mi je bila naznaka da su baš negativno nastrojeni”, kaže Bodrožić.

Jedan od policajaca koji su ga privodili stari je Bodrožićev znanac. Naime, novinar je slučaj zbog kog je i dobio kaznu već opisivao u tekstu „Ispovest bivšeg vozača“, navodeći, između ostalog i imena policajaca koji su ga zaustavili. On u tekstu tvrdi da su oni otpozdravljali druge vozače koji su vidno bili pod uticajem alkohola. Novinar sumnja da je upravo zbog svojih tekstova i imao ovakav tretman.

“To sam sve napisao u novinama, i očigledno je sada došao trenutak da se on meni osveti na ovakav način”.

Upravo apostrofirani policajac želeo je da Bodrožiću stavi i lisice na ruke, što je ovaj odbio, otrgao se i pokušao da beži, zbog čega je dobio i prijavu za ometanje službenog lica. Ipak, da li je policija uopšte smela da ga vezuje? Zakon kaže – sredstva prinude, u koja spada i korišćenje lisica, mogu se koristiti samo onda kada se na drugi način ne može izvršiti zadatak.

Kikinda je mali grad, pa se tako policijska stanica nalazi na svega stotinak metara od redakcije “Kikindskih”. Budući da Bodrožić tvrdi da prilikom hapšenja nije pružao otpor, on smatra da je cilj stavljanja lisica bio da ga policajci javno ponize.

U NUNS-u kažu da očekuju kazne za policajce, ukoliko istraga pokaže da su Bodrožićeve tvrdnje tačne.

“To je zaista skandalozno, da se na taj način policija na lokalnom novou obračunava sa medijem čije se pisanje policajcu ili policiji ne dopada”, ističe Dragan Janjić iz NUNS-a.

A policija je istragu već sprovela. Zaklljučak je – ovlašćenja nisu prekoračena, jer su postupali po nalogu Prekršajnog suda, a lisice su koristili, tvrde, prema važećim uputstvima.

Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend