06. nov 2015.

Borka Pavićević o Tanjugu: Vučić protiv, a potpisao odluku

Borka pavicevic N1Pozorišna rediteljka i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević izjavila je u Novom danu da se prodajom Tanjuga prodaje država i identitet, i upitala zašto je premijer potpisao odluku, ukoliko misli da nije legitimna

„Tanjug je jedna vrlo važna institucija, a ukoliko govorimo o konstituisanju institucija zašto ih onda razaramo… Tanjug je jedan toponim… Zamislite da Englezi ukinu BBC“, kaže Borka Pavićević.

Ona se osvrnula i na izjavu premijera koji je, podsećamo, juče rekao da je bio protiv gašenja Tanjuga, a da Tasovac nije podmetnuo svoja, nego njegova leđa. „To je igra spasilaca sve vreme“, rekla je na to Borka Pavićević.

„Vidimo da kažu da je urađeno po zakonu, šta je sve urađeno po zakonu, a ne po Bibliji? Ako je premijer mislio da nije legitimna odluka, zašto je potpisao“, pita rediteljka.

Ona dodaje da nije sve pitanje kupovanja i prodaje. „U tome vidite celo načelo države… Prodajom Tanjuga prodajete državu, prodajete  svoj identitet, suverenitet… Imamo majstore potpisivanja, toliko se potpisalo prodaja da je to fantastično“.

Ona dodaje da se tolike odluke AVNOJ-a ukidaju, pa se i „agencija koja je formirana 1943. odlukom AVNOJ-a ukida, kao i država u kojoj smo živeli“.

Kaže da pitanje Tanjuga otvara pitanje šta su javna dobra i kome pripadaju. „To je pitanje institucije, javnih dobara – parkova, bolnica… Pitanje je: kome one pripadaju?“

Dodaje da se ovim vidi „takva vrsta shvatanja privatizacije, u kojoj će nestati opšte dobro“, dodajući da je to kapitalizam.

Vi oduzimate da se nešto što ste zatekli prenese, ko ima pravo na tako nešto, da ono što je zatekao ne prenese, ko ga je legitimisao da ono što je zatekao proda, koja to viša sila, od Beograda na vodi, reka, javnih površina, Tanjuga, ko vam je dao pravo, pita Borka Pavićević.

„Mogli smo da kupimo malo Tanjuga“, dodala je.

Osvrćući se na izjavu gradonačelnika Beograda Siniše Malog da je Bitef brend, Borka Pavićević je rekla: „Za njih su kultura brendovi trendovi, PR-ovi…“

„Ako pretite silom, kako ćete nešto sačuvati?“

Komentarišući naslove u štampi i pitanje zahteva Kosova za članstvo u Unesku, Borka Pavićević je navela da je manastirski niz pod zaštitom te organizacije. Ona je istakla da italijanski bataljon čuva Dečane, a slovenački Pećku patrijaršiju. „Da li možemo bez tih straža – to je naše pitanje“.

Ona je citirala oca Teodosija, koji je na jednom skupu rekao da manastiri i kulturna baština pripadaju svima onima koji na jednom delu žive.

Osvrćući se na izjavu patrijarha, koji je rekao da su svi dužni da dignu glas u zaštiti Kosova i Metohije i da „ako dođe do sile, moramo učiniti sve da milom ili silom to vratimo“, Borka Pavićević pita: „Ako pretite silom, kako ćete nešto sačuvati? Zašto se u poslednje vreme u odnosu na Briselski sporazum i u odnosu na sve što se postiglo, zašto se dižu tenzije i zašto se sve to radi?“

Na konstataciju da su česti sastanci predstavnika vlasti sa predstavnicima crkve, i da se jedan sličan dogodio juče u RS, gde su se zvaničnici tog entiteta sastali sa patrijarhom IrinejomBorka Pavićević podseća da je ovo i dalje sekularna država, a da  je politizacija crkve nešto nepotrebno i politički kontraproduktivno.

Sastanci su veoma česti, navodi ona i dodaje da je „to bavljenje crkve političkim pitanjima jedna velika tema od demokratskih promena pa nadalje, pa i ranije“.

Komentarišući naslove o knjizi Florens Artman, u kojoj ona govori o tome kako je Zapad žrtvovao Srebrenicu, rediteljka kaže da to neće smanjiti našu odgovornost s tim u vezi.

Ona dodaje da to menja interpretaciju istorije za koju se svi bore i usložnjuje je. „Ali, to ne znači da ste abolirani. Možda niste krivi za genocid, po odluci Haškog tribunala, ali ste odgovorni što ga niste sprečili, a to se odnosi i na nas“, kaže Borka Pavićević.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend