09. mar 2015.

Brankica Stanković traži ukidanje policijskog obezbeđenja

Brankica4Smatram da je nedopustivo ignorisanje kada se javno osporava odluka države da na osnovu procene bezbednosti nekome dodeli obezbeđenje, navodi se u dopisu autorke „Insajdera”

Autorka „Insajdera” Brankica Stanković uputila je juče zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije da joj ukine policijsko obezbeđenje, na ličnu odgovornost i u najkraćem roku.

Ona nije želela da za naš list komentariše ovu svoju odluku uz kratko obrazloženje da su razlozi zbog kojih je to učinila navedeni u dopisu čiji su delovi objavljeni na sajtu B 92. Razlog za ovakav dopis su, između ostalog, medijski istupi u kojima se ismeva i dovodi u pitanje odluka nadležnih institucija iz 2009. godine da Brankica Stanković ima policijsko obezbeđenje. Posle emitovanja nove emisije „Reporter”, koja se bavi malverzacijama u srpskom fudbalu, usledile su televizijske emisije i novinski napisi u kojima se dovodi u pitanje zbog čega je novinarki i urednici „Insajdera” dodeljeno dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje. Brankica Stanković je u obrazloženju zahteva da joj se ukine policijsko obezbeđenje, podsetila da je ovo zemlja u kojoj su ubijeni novinari Slavko Ćuruvija, Milan Pantić i Dada Vujasinović, kao i premijer Zoran Đinđić. Ubistvima Ćuruvije i Đinđića prethodila je medijska kampanja koja je, kako je istakla, bila poziv na linč.

Brankica Stanković je u obrazloženju zahteva da joj se ukine policijsko obezbeđenje, podsetila da je ovo zemlja u kojoj su ubijeni novinari Slavko Ćuruvija, Milan Pantić i Dada Vujasinović, kao i premijer Zoran Đinđić.

„Smatram da je nedopustivo ignorisanje kada se javno osporava odluka države da na osnovu procene bezbednosti nekome dodeli obezbeđenje. Takvim ćutanjem država pokazuje svu svoju nemoć, a samim tim dovodi do dodatnog ugrožavanja nečije bezbednosti. Zbog svega navedenog, nemam izbora, nego da zatražim da mi na sopstvenu odgovornost, u najkraćem mogućem roku, ukinete obezbeđenje, jer je to očigledno i bio cilj cele ove kampanje”. navodi se u dopisu Brankice Stanković.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da svaka štićena ličnost u svakom trenutku može pisanim putem da se odrekne obezbeđenja, ali da to do sada nije uradila nijedna štićena ličnost u Srbiji.

„Ja ih ne pozivam da to urade zato što mislim da time ugrožavaju svoju bezbednost. Ako im kažemo da su ugroženi, ja ih molim da veruju toj proceni i da puste da mi uradimo svoj posao”, rekao je Stefanović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend