10. mar 2015.

Braser pohvalila vlast zbog reformi

Ilustracija, Tanjug (Rade Prelić)Predsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope An Braser pohvalila je danas vlast u Srbiji i političke aktere što su odlučno započeli proces reformi

Obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije, Braser je istakla da je postignut veliki napredak u jačanju demokratskih institucija, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, reformi izbornog sistema, kao i u jačanju lokalne samouprave i ostvarivanju prava manjina.

Ona je poručila da Srbija ne sme da stane “na pola puta” u sprovođenju reformi i da se svi politički činioci moraju uključiti u jačanje demokratije, obezbeđivanju vladavine prava i zaštiti ljudskih prava.

„“Srbija je danas stabilna, demokratska, višeetnička i višekulturalna zemlja. Ona je kandidat za EU, važan igrač na evropskoj sceni, jer predsedava OEBS i važan je činilac u regionu“”, rekla je Braser, dodajući da Srbija deli vrednosti evropske zajednice i najviše standarde u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

Predsednica PS SE je kao prioritetne oblasti navela dalju reformu pravosuđa, reforme u povećanju transparentnosti vlasništva u medijima, kao i dalji rad na obezbeđivanju vladavine prava i ljudskih prava, a posebno na unapređivanju delatvornog sprovođenja zakonodavstva u borbi protiv diskriminacije.

„“Nedavno usvojeni medijski zakoni predstavljaju odgovarajući zakonski okvir, ali najvažniji prioritet treba da bude njihovo sprovođenje. Mediji treba da budu imuni na uticaj, poštujući načelo etike u svom radu“”, kazala je Braser i ukazala na važnost poštovanja nezavisnih tela i uvažavanja njihovih saznanja i preporuka.

Uz napomenu da su te reforme od suštinskog značaja za proces evrointegracija, Braser je navela da je za uspeh na tom putu neophodno da Srbija ima sve adute na svojoj strani.

U tom smislu je ukazala i na važnost regionalne saradnje, poručujući Srbiji da se ne ustručava da uči od suseda i da deli iskustva.

““Udruživanjem snaga možete mnogo brže napredovati na putu ka EU”“, poručila je Braser i napomenula da su regionalna saradnja i regionalna stabilnost ključne za evropsku perspektivu ovog regiona.

Braser je ukazala i na važnost istine i pravde posle ratnih događanja na ovim prostorima, navodeći da je dužnost svih da govore istinu, osuđuju gnusne ratne zločine i da pokažu političku posvećenost kako bi pred lice pravde bili izvedeni odgovorne.

““Ne sme biti nekažnjavanja za kršenje ljudskih prava, posebno kada su u pitanju ratni zločini i zločini protiv čovečnosti. Sve zemlje u regionu treba da omoguće pravdu i istinu“”, rekla je Braser i dodala da je saradnja Srbije sa Hagom dobra i da podstiče vlast da nastavi u tom pravcu.

Ona je dodala da je prvi izazov država članica suprotstavljanje ekstremizmu, populizmu, zapaljivoj retorici i govoru mržnje.

„“Terorizam je najopasnija pretnja sa kojim se naša društva moraju suočiti. Ali, postoje još neke pretnje koje podrivaju temelje naših demokratskih društva. Populizam buja, zapaljiva retorika sve je prisutnija u političkom diskursu, govor mržnje postaje sve rasprostranjeniji. Političari imaju posebnu odgovornost u borbi protiv netolerancije i govora mržnje“”, rekla je Braser i napomenula da je SE spreman da odgovori na te izazove.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, Braser je rekla da nedavni sporazum iz Minska daje tračak nade i da se mora dati šansa miru, a izrazila je i nadu da će sa članovima ruske delegacije, koji su prekinuli sve kontakte sa PS SE do kraja 2015. godine, biti uspostavljena ponovna komunikacija, kako bi sa njima mogli da rade na rešavanju krize.

Zahvalnost Srbiji zbog stabilnosti u regionu

Braser se zahvalila Srbiji na naporima koje ulaže u cilju uspostavljanja stabilnosti u regionu.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom parlamenta Majom Gojković precizirala da je dosta toga urađeno u prethodnom periodu i dodala da ima još posla.

“Reč je o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, a vama su na raspolaganju mehanizmi Saveta Evrope koji vam u tome mogu biti od pomoći”, poručila je ona.

Braser je kao izazove današnjice navela rast ekstremizma, govora mržnje, netolerancije istakavši da se u toj borbi svi treba držati zajedno – političke partije, civilno društvo….

Među izazovima navela je i krizu u Ukrajini, poručivši da rat i nasilje nisu odgovor za rešenje problema.

Ona zato smatra da treba nastaviti vođenje parlamentarne diplomatije.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je novinarima da očekuje da će reforme koje se sprovode i napredak imati za rezultat pozitivan izveštaj PS SE.

Takođe je izrazila očekivanje da će Srbija u drugoj polovini godine iz monitoring faze ući u postmonitoring fazu.

Ona je pohvalila delegaciju Skupštine Srbije koja je veoma aktivna, rekavši da je tu aktivnost primetila I predsednica PS SE.

“ Od 47 članica Saveta Evropa, Srbija se po svojoj aktivnosti nalazi na visokom 11. mestu”, rekla je Gojković.

Gojković se zahvalila na podršci prilikom saradnje srpskog parlamenta i parlamenta SE u implementaciji svih važnih vrednosti koje promoviše SE, kao što su poštovanje ljudskih prava, reforma pravosuđa, koja je u toku u Srbiji, kao i poštovanju različitosti.

“Ova poseta je veoma značajna Srbiji jer mi zaista cenimo podršku Saveta Evropa i naročito ulogu parlamentarne skupštine u reformskim procesima, naročito u oblasti parlamentarne saradnje”, zaključila je Gojković.

„Moramo znati vlasnike medijaa jer, ako ne znamo, manipulacije mogu biti jako velike. Takođe, neophodna je i odgovornost samih novinara. Vi imate odgovornost da na objektivan način informišete građane“

Moraju se znati vlasnici medija

Braser je dodala da u Srbiji treba omogućiti transparentnost vlasništva medija i zaštita novinara.

„Moramo znati vlasnike medija jer, ako ne znamo, manipulacije mogu biti jako velike. Takođe, neophodna je i odgovornost samih novinara. Vi imate odgovornost da na objektivan način informišete građane“, poručila je ona.

Ocenjujući slobodu štampe u Srbiji i stanje ljudskih prava, Braser je navela da je u tom smislu potrebno učiniti dosta toga, iako je primećen veliki napredak.

„Moram da kažem da je neophodan pluralizam medija, sloboda štampe je direktno utemeljena u ljudskim pravima i osnovnim slobodama“, navela je Braser.

Prema njenim rečima, pre svega je potrebno omogući transparentnost vlasništva medija, dok je druga važna stvar zaštita novinara.

„U Savetu Evrope smo pokrenuli platformu zato što smo svesni da su životi novinara širom sveta često ugroženi. Moramo se držati zajedno, jer znamo da nema demokratije bez slobode izražavanja“, ocenila je Braser.

Predsednica PS SE je zaključila da je u Srbiji, kao i u svim zemljama, potrebno učiniti dodatne napore da bi se poboljšao nivo slobode u medijima.

To su koraci koji predstoje Srbiji, rekla je Braser.

Opozicija: O kojoj zemlji je govorila An Braser?

Poslanici opozicionih partija ocenili su danas kao preoptimistične izjave predsednice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) An Braser, koja je pohvalila vlast u Srbiiji zbog reformi koje sprovodi, dodajući da ne odgovaraju realnosti.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao je novinarima u parlamentu da je dobro za Srbiju da ima posetu na tako visokom nivou iz Saveta Evrope, ali je precizirao da to u prirodi nije bila monitoring poseta.

On je istakao da je predsednici PS SE ukazano da delovi iz njenog saopštenja, odnosno ono kako je predstavljena situacija u Srbiji, ne odgovaraju realnosti.

“Mi živimo u zemlji u kojoj postoji pritisak na nezavisne institucije, gde ne postoji puna sloboda medija, gde ne postoji ravnomerna zastupljenost vlasti i opozicije, bar približno ravnomerna…”, prokomentarisao je Stefanović.

U državi, kako je rekao, nema nijednog transparentnog procesa javnih nabavki, prava opozicije u skupštini se guše, i zato je bio iznenađen izjavom Braser koje stanje u Srbiji prikazuje “preoptimistično”.

“Deluje mi kao da se radi o nekoj drugoj državi i to građani Srbije znaju, i znaju sve više, i na žalost znaće sve više”, smatra Stefanović.

I zamenik šefa poslaničke grupe SDS Janko Veselinović kaže “da bi voleo da živi u zemlji o kojoj je pričala Braser”.

“Ja tu zemlji jednostavno ne prepoznajem jer Srbija je zemlja u kojoj novinari ne mogu slobodno da rade. Ako slobodno rade i pišu ili govore istinu, onda im zabranjuju emisije”, rekao je Veselinović.

Kako je rekao, o tome danas nije bilo reči i “čini mu se da ne živi u istoj zemlju o kojoj je pričala predsednica PS SE”.

“I u tom smislu smatram da se ova poseta razlikuje od posete (Dejvida) Mekalistera koji je rekao da ne želi i neće da se meša u unutrašnju politiku Srbije, kao i da će svoje izveštaje dati tamo gde treba”, istakao je on.

Veselinović je zaključio da se povlađivanjem vlastima, čini šteta građanima Srbije.

Čestitka Vučiću na hrabrosti

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednicom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) An Braser, koja mu je čestitala na hrabrosti da preduzme teške reformske mere koje će obezbediti bolju budućnost građanima Srbije.

Premijer Vučić rekao je da je Srbija počela da sprovodi teške reforme u cilju ekonomskog oporavka zemlje i napretka na evropskom putu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Srpski premijer ponovio je da je neophodno održati političku i ekonomsku stabilnost, kako u zemlji, tako i regionu.

Srbija je pokazala spremnost da tome pruži svoj doprinos, naglasio je premijer Vučić.

Predsednica PSSE čestitala je premijeru Vučiću na hrabrosti da preduzme teške reformske mere koje će obezbediti bolju budućnost građanima Srbije.

Ona je istakla da je uloga Srbije u uspostavljanju regionalne stabilnosti od izuzetnog značaja i pohvalila inicijativu premijera Vučića za jačanje odnosa među zemljama u regionu.

Braserova je pozvala predsednika Vlade Srbije da poseti Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope i obrati se njenim članovima.

Savet Evrope pozdravlja napredak u dijalogu Beograda i Prištine, prenela je Braser, kaže se u saopštenju.

 Foto: Tanjug, Rade Prelić 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend