23. jun 2016.

Bura na tribini o medijima u Nišu

mediji_tribina_nis-720x540Da li u Srbiji treba da postoje regionalni javni servisi i da li je set medijskih zakona doneo dobro našoj zemlji ili ne, podelio je mišljenja učesnika današnje tribine održane u niškom Media i reform centru

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović  rekao je da set medijskih zakona koji je donet u avgustu 2014. godine nije povećao stepen medijskih sloboda već ih je čak smanjio, a razlog je nedorečenost usvojenih zakona i  karikiranje sprovodjenja medijskih rešenja.

„Moramo da pokušamo da donošenjem podzakonskih akata ili inicijativa za izmenu zakona napravimo drugačiji medijski ambijent“,kazao je Obradović.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović kazao je da postoji kršenje medijskih zakona  od strane najvećih gradova u zemlji, ali da za to ne postoje nikakve sankcije.

Sejdinović je podsetio da je od aprila prošle godine do aprila ove godine na nivou lokalnih samouprava, Pokrajine i Republike raspisano ukupno 212 konkursa čija je vrednost preko dve milijarde dinara.

„Od ukupno 191 lokalnog konkursa na čak 70 odsto su uočene neke nepravilnosti“, naglasio je Sejdinović,

Urednik „Južnih vesti“ Predrag Blagojević je rekao da su usvajanjem seta medijskih zakona u našoj  zemlji legalizovani kriminal i korupcija.

Nakon uvodnih reči, na tribini je usledila burna rasprava izmedju bivšeg urednik Niške televizije Milana Petkovića i nekoliko predstavnika Udruženja predsednik skupštine stanara, sa jedne strane i Vukašina Obradovića, sa druge strane.

Petković je istakao da je za katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije kriv lobi koji je „progurao“ set medijskih zakona.

„Zahvaljujući setu medijskih zakona spisak ugašenih medija je dugačak, a veliki broj lokalnih samouprava ostao je bez pravo na lokalno informisanje. Srbija južno od Beograda ostala je bez i jednog regionalnog javnog servisa“, izjavio je Petković.

Kao primer diskriminacije gradjana Srbije južno od Beograda Petković je naveo podatak da je za informisanje gradjana Leskovca prošle godine izdvojeno 68 dinara po stanovniku, a za informisanje gradjana Novog Sada 6.500 dinara po stanovniku.

On je rekao da su medijski zakoni omogućili da mala grupa ljudi odlučuje o raspodeli više od dve milijarde budžetskih sredstava.

„Niška televizija svojevremeno se finansirala sa 40 do 50 odsto budžetskih sredstava, a sada se pojedini mediji više od 80 odsto finansiraju budžetskim sredstvima“, kazao je Petković.

Prema njegovim rečima sve ovo je uradjeno sa preumišljajem kako bi bila omogućena monopolizacija i koncentracija medijskog tržišta.

Petković je podsetio da je više od 70 medijskih kuća južno od Beograda zatražilo još pre dve godine ocenu ustavnosti medijskih zakona, ali se Ustavni sud još nije oglasio.

Obradović je burno reagovao na Petkovićevo izlaganje istakavši da je njegova priča obična demagogija.

„Hoćete da budete na državnim jaslama, želeli ste samo da iz jedne stolice predjete u drugu“, rekao je Obradović.

On je kazao da je koncept regionalnih javnih servisa politički koncept koji je promovisao Mladjan Dinkić.

U raspravu su se uključili i predstavnici Udruženja stanara zahtevajući  formiranje regionalnih javnih servisa i njihovo finansiranje iz pretplate koju gradjani već plaćaju.

Milosav Jukić, predstavnik ovog udruženja, rekao je da su gašenjem regionalnih javnih servisa, gradjani Srbije južno od Beograda diskriminisani i ugroženo je njihovo ustavno pravo na ravnopravnost.

„Medijski zakoni prekršili su niz ustavnih članova i omogućili prebacivanje para gradjana zakonskim putem u privatnu svojinu“, rekao je Jukić.

Predstavnici udruženja demonstrativno su napustili tribinu nakon što je Sejdinović uporedio Petkovića sa urednikom Informera Draganom Vučićevićem.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend