22. jun 2016.

„Informeru“ privremenom merom zabranjeno objavljivanje informacije koja je predmet tužbe prof. dr Zorana Ivoševića

informerU izdanju „Informera“ od 18. maja 2016. godine objavljen je tekst pod naslovom „Zašto bivši sudija Vrhovnog suda mapada pravosuđe“, a 21-22. maja 2016. godine tekst pod naslovom „Bele mačke Srbije“

Viši sud u Beogradu privremenom merom zabranio je glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista „Informer“ Draganu J. Vučićeviću da, do okončanja parničnog postupka radi ispravke informacije koji protiv njega vodi prof. dr Zoran Ivošević, u ovom listu ponovo objavljuje informacije kojima se tvrdi da prof. dr Zoran Ivošević, između ostalog, napada pravosuđe zbog osude njegovog sina i da je preko BIA-e lično uticao da se njegovom sinu umanji kazna za finansijsku prevaru, i to bez podatka da su svi učesnici prevare oslobođeni odgovornosti.

Naime, u izdanju „Informera“ od 18. maja 2016. godine objavljen je tekst pod naslovom „Zašto bivši sudija Vrhovnog suda mapada pravosuđe“, a 21-22. maja 2016. godine tekst pod naslovom „Bele mačke Srbije“.

Ivošević je u tužbi kojom od Vučićevića, na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima, traži ispravku, naveo da su u spornim tekstovima lista „Informer“ objavljene neistinite informacije kojima se tvrdi da on napada pravosuđe zbog osude njegovog sina, da je 16. maja na konferenciji za novinare Saveta za borbu protiv korupcije povodom izveštaja o stanju u pravosuđu napao Vučićevića, da je pre nepune tri godine zloupotrebio položaj tako što je preko tadašnjeg rukovodstva BIA i neposredno vršio pritisak na bivšeg specijalnog tužioca Miljka Radosavljevića da pristane na minimalnu kaznu za finansijsku prevaru u kojoj je zajedno sa više izvšilaca učestvovao i njegov sin, kao i da je svom sinu omogućio da za prevaru „tešku“ sedam miliona evra dobije samo godinu dana kućnog pritvora.

Ivošević je listu „Informer“ 19. maja poslao odgovor koji ovaj list nije objavio, već je u brojevima od 21. i 22. maja ponovio istu informaciju.

Sudija Mirjana Grujičić utvrdila je da su navodi iz tužbe opravdani i da bi eventualni ponovni navodi da zbog slučaja svog sina napada pravosuđe doveli do povrede njegovog interesa, te je listu „Informer“ zabranila da iste informacije objavljuje do okončanja postupka.

Ivošević je tužbu protiv glavnog i odgovornog urednika „Informera“ Dragana Vučićevića radi ispravke informacije i privremene zabrane njenog ponovnog objavljivanja podneo 3. juna 2016. godine.


Autor: K. K. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend